Milyen gyógynövényekre van szüksége a szívemnek?

Olyan világban élünk, ahol a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak. Szívünk, érrendszerünk erősítése épp ezért egy életre szóló feladatot ad. De honnan tudhatja, hogy a szívének milyen gyógynövényekre van leginkább szüksége?

Gyógynövények a szívnek – mikor melyiket?

Ha megterhelő munkát végez, vagy „idegesítő a munkahelye”: galagonya és citromfű.

Akár testileg, akár lelkileg megterhelő a munkánk, a szívünk előbb-utóbb megérzi. A stresszes munka nemcsak a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, hanem a szívroham egyik első számú kockázati tényezője is. Kétségtelen, hogy jóféle stressz is létezik, hogy a kihívást jelentő feladatoknál tapasztalható szívdobogás még doppingol is, és nem jelent feltétlenül rosszat. De az idegességgel, szédüléssel, szabálytalan szívdobogással járó tartós stressz már bizonyosan káros a szívre.

A túlterheltség, a szorongás végül lavinává dagad, és magával sodorja a nyugodtnak ígérkező hétköznapokat. Végül már nincs idő, energia az egészséges táplálkozásra, a mozgásra, a relaxálásra. Az apró életmódbeli változtatások azonban fékezhetik ezt a lavinát, akár egy csésze szíverősítő gyógytea is.

„Akinek nincs semmi baja, csak nagyon megterhelő a munkája, vagy nagyon idegesítő munkahelyen dolgozik, annak is kellene galagonyateát fogyasztani, legalább hetenként egy csészével” – fogalmazott Szabó Gyuri bácsi, a Györgytea alapítója a Javasasszony unokája című könyvében, ezzel is hangsúlyozva a megelőzés fontosságát.

Mire jó a galagonyaA galagonya olyan gyógynövény, melyet a természet mintha csak a szív- és érrendszer erősítésére, a szívizom nyugtatására, a koszorúerek rugalmasan tartására, tisztítására szánt volna. A szív megmentőjét a menedzserektől az idős emberekig bárki használhatja – akár rendszeresen is, mert a hatóanyagai nem halmozódnak fel.

A citromfű is a stressz doktora: idegerősítő, görcsoldó, nyugtató, szintén kiegyensúlyozza a zaklatott mindennapokat.

Ha a vérnyomása ingadozik vagy magas: fehér fagyöngy és galagonya.

A vérnyomás a vér érfalakra gyakorolt nyomását mutatja meg a szív összehúzódásakor, illetve elernyedésekor. A normál értéke 120/78 hgmm. A vérnyomás és a szív egészsége között szoros az összefüggés: ha vérnyomásunk a normál értékhez képes ingadozik vagy emelkedik, az a szív fokozott terhelésével jár együtt.Mindez nem vezet semmi jóra, a magas vérnyomásnak tartósan kitett érfalak elvékonyodnak, elrepednek, akár szívroham is lehet a következmény.

Magas vérnyomásnál (de csakis akkor, ingadozó vagy alacsony vérnyomásnál nem) jöhet a galagonya, és a belőle készült gyógytea.

Bár a galagonyához tüskéi miatt csak kesztyűs kézzel nyúlhatunk, már a történetében is sok a szívmelengető fordulat. Ilyen az a vélekedés, hogy igen hosszú életű növény (a legidősebb példányt, mely Franciaországban található, állítólag a 3. században ültették).

Nemcsak a virágos ágvégből készülhet a tea (mint a Galagonyás teakeverékben) hanem a termésből is, de jó tudni, hogy a szívidegnyugtató anyagokat a virágos ágvég rejti. A szitán áttört, puhára főzött, gőzöléssel tartósított termést „szívlekvárnak” nevezik.

Fehér fagyöngy gyűjtéseGyuri bácsi az ingadozó vérnyomásra a hideg vizes áztatással készített, fehér fagyöngyből készített teát javasolta. Ezt a finom teát akkor is fogyaszthatjuk, ha nincs problémánk a vérnyomásunkkal – de nem is szeretnénk, hogy legyen.

A magas vérnyomásnak alig vannak észrevehető jelei, sokáig rejtve maradhat. Érdemes rendszeresen, otthon is mérni, ez eleve ad egyfajta biztonságérzetet, és kitartásunk vezet el oda is, hogy egyre komolyabban vesszük szívünk jelzéseit.

Talán mondanunk sem kell, hogy vérnyomása kezeléséről feltétlenül konzultáljon háziorvosával, különösen, ha gyógyszert szed, hogy össze tudja vele hangolni a gyógyteafogyasztást.

Ha valamilyen káros szenvedéllyel, rossz szokással küzd: galagonya és csipkebogyó.

Dohányzás, ülőmunka, túl sok cukor és finomított élelmiszerek, gyarapodó testsúly, mozgásszegény élet: mind-mind szívünk, érrendszerünk ellensége is.

A dohányfüst a benne lévő anyagok révén például ugyanazt teszi a szívvel, mint a tüdővel; csökkenti a teljesítményét, károsítja. De a szívünk számára ugyanolyan káros a tétlenség is (nem véletlenül mondják, hogy az ülés az új dohányzás). Ahogyan bármely izmunk, a szívizom is veszít az erejéből, ha nem dolgoztatjuk meg.

Többféle gyógynövény is jó szolgálatot tehet, ha szívünk érdekében életmódot akarunk váltani, vagy enyhítenénk már meglévő panaszainkat.

A galagonya itt is jó választás, nyugtató hatásán túl azért is, mert gond nélkül fogyasztható huzamosabb ideig is. A csipkebogyót sokan csak C-vitamin-forrásként ismerik, de az ereket is erősíti, a szívünknek is szívességet teszünk vele.

 

 

 

 

Ajánlott termékek

Galagonyás teakeverék (A vérnyomás barátja)
Galagonya virágzó ágvég tea