Gyimbor, enyvbogyó, gyöngyös, madárlép, avagy a fehér fagyöngy

Fehér fagyöngy

A nyári gyógynövénytúrák során a Bükk növényzetének gazdag burjánzásában sok vendégünk bizony nehezen veszi észre a fákon különös labdaként ülő növényt, azonban ilyenkor télen már messziről kitűnnek az akár méteres nagyságúra is megnövő örökzöld gömbök. A parazita, tehát élősködő életmódot folytató gyógynövényt sok ezer éve használja az emberiség, és ma is sok mindenben segítségünkre lehet!

A kelta druidák szent növénye

Bár a fehér fagyöngyöt a magyar népi gyógyászatban is használjuk, világhírnévre mégis inkább a kelta hagyományoknak köszönhetően tett szert. A szent növényként tisztelt, csodás hatásokkal felruházott növényt a kelta újévet követő napokban arany sarlókkal vágták szűz leányok, a begyűjtött növényeket pedig egyebek mellett gyermekágy fölé helyezték, vagy páncélok réseibe rejtették, hogy így védjék viselőjüket. Mint az örökzöld növények általában, a fagyöngy is a halhatatlanság, az örök élet jelképe.

Fehér fagyöngy

A gyógyhatású parazita

Parazita, azaz élősködő növény, ami azt jelenti, hogy a gazdanövény által előállított tápanyagokból él. Gyökérszerű képleteit a neki otthont adó fa szövetei közé fúrja, innen szívogatja a fa által biztosított tápanyagokat, nedvességet. Zöld hajtásrendszerének és leveleinek köszönhetően ugyanakkor képes fotoszintézisre, azaz bizonyos tápanyagokat saját maga is elő tud állítani, ezért valójában a „félparaziták” közé soroljuk.
A fentiekből érthető, hogy a gazdafát nem is tudjuk a fagyöngytől megszabadítani, ha csak leszedjük róla a látható hajtásokat, mivel a szívogató nyalábok a fa szövetei közé is befúródnak. A fát a fagyöngytől csak a fertőzött rész levágásával tudjuk megszabadítani, azonban erre alapesetben nincs szükség, egy egészséges fa akár több fagyöngyöt is könnyen el tud tartani.
A fagyöngy és a fa találkozásánál a fa gyakorta gumószerűen megvastagszik, duzzanat alakul ki rajta, melynek szépen vágott, csiszolt metszete az asztalosműhelyek igazi ritka kincse!

A fagyöngy különböző fákon megtelepedhet, a gazdafák faja, fajtája pedig a fagyöngy gyógyászati általános hatását is árnyalja, vezeti. A Rudolf Steiner nevéhez köthető antropozófus orvoslás e tekintetben lényegi különbségeket tesz a különféle fagyöngykészítmények között, melyek hatóanyag-tartalmukban is jelentős különbségeket mutathatnak. A galagonyáról gyűjtött fagyöngy például kifejezetten erősebb vérnyomáscsökkentő!

Fehér fagyöngy

A mérgező gyógyító

A márciustól májusig sárgán virágzó növény termése tél elején érik, áttetszően fehér színű, ragadós bogyó. Utóbbi tulajdonsága nagy szerepet játszik a növény terjedésében is, a madarak csőréhez, lábához tapadva terjed fáról fára. Érdekesség, hogy míg a bogyók a madarak egyik legfontosabb téli eleségét képezik, azok az ember számára mérgezők, nem fogyaszthatók!

Leveles hajtásait késő ősztől egészen februárig gyűjthetjük. A gyűjtött növényi anyagból ki kell szedni a bogyókat, majd még nyersen fel kell vágni, mivel erős hajtásrendszerének felaprózása még így is komoly feladatot jelent!

Leveles hajtásából hideg áztatással készítünk teát, amely kiváló vérnyomás-szabályozó, de érelmeszesedés ellen is eredményesen használhatjuk. Vérzéscsillapító és görcsoldó hatású, a szívritmust is szabályozza. Enyhén csökkenti a vércukorszintet.

Erős hatóanyagai miatt a napi javasolt mennyiséget semmiképpen ne lépjük túl, várandós és szoptatós időszakban nem fogyasztható!

DrPottyondy Ákos

Ajánlott termékek

Fagyöngyös teakeverék (Sejtvédő tea)