Fekete nadálytő: a csontok és ízületek őre, a sebek természetes gyógyítója

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő egy nem mindennapi gyógynövény. A csontok és az ízületek természetes őre, melyet a sebgyógyítás és a gyulladáscsökkentés terén már évszázadok óta alkalmaznak.

Most bemutatjuk, milyen esetekben lehet hasznos a fekete nadálytő használata, és azt is, hogy milyen formában érdemes alkalmaznunk ezt az igazán különleges, gyógyhatású növényt.

Évszázadok óta ismert fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő: a fekete nadálytő

A fekete nadálytő Európában és Ázsiában egyaránt őshonos növény, melynek gyógyászati értékét és pozitív hatásait már az ókor óta ismerjük. Már az I. századból is akadnak feljegyzések – többek közt a görög Dioszkuridész Materia medica című munkája – melyek a zúzódások és ficamok, valamint a sebek kezelésére és a gyulladások csökkentésére alkalmas gyógynövényként említik, és többek közt már az ókori csatákban is használták.

De a fekete nadálytő jótékony hatásait őseink is ismerték. Felfedezték például, hogy a gyógynövény gyökeréből és szárából készített pépes pakolás hatására eltűnnek a zúzódások, gyorsabban felszívódnak a lila foltok és a mozgásszervi fájdalmak is enyhülnek.

Ennek tükrében már nem meglepő, hogy a gyógynövény a magyar népnyelvben több néven is ismert. Gyakran emlegetik forrasztófű, kövesnadály, madárgyökér és fekete gyopár néven is. A növény ereje és pozitív hatásai napjainkban is ismertek és elismertek, hatékonyságukat pedig klinikai vizsgálatok igazolják. Ennek köszönhetően a fekete nadálytőt gyakran használják gyógyászati célokra fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító hatása miatt.

Miért olyan hatékony a fekete nadálytő?

A fekete nadálytő hatóanyagai gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatásúak. Kiválóan alkalmasak zúzódás, rándulás, véraláfutás, valamint izomrándulás kezelésére. Sőt, még a csontenyv képződését is serkentik, ennek köszönhetően használatával még a csonttörés utáni regeneráció is gyorsabb.

Ennek oka, hogy a fekete nadálytő sejtregenerációt támogató allantoint tartalmaz. Az allantoin egy olyan vegyület, mely többek között hidratálja és nyugtatja a bőrt, elősegíti az új bőrsejtek növekedését, illetve a gyors sebgyógyuláshoz is hozzájárul. Alkalmazásával égési sérüléseket és kisebb sebeket is kezelhetünk.

Emellett a növény szárában polifenolok, inulin és pirrolizidin alkaloidok egyaránt megtalálhatóak. A fekete nadálytőből készült, külsőlegesen alkalmazható készítmények hatékonyságát és biztonságát nem csupán az évszázados hagyományok, de számos humán klinikai vizsgálat is igazolja.

Hogyan alkalmazható?

A fekete nadálytő gyökeréből nyert kivonat többféle formában alkalmazható. A leghatékonyabb megoldást a Fekete nadálytő gél, valamint a Fekete nadálytő alkoholos kivonat jelentik. Míg az utóbbi egy erősebb koncentrátum, addig az előbbi változat kényelmes, praktikus és használat után gyorsan felszívódó megoldást jelent azokban az esetekben, mikor gyors segítségre van szükségünk.

A Fekete nadálytő gél a nyugtató és regeneráló, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású fekete nadálytő mellett több gyógynövényt is tartalmaz. A pásztortáska magas szaponin- és flavonoidtartalma miatt izomfájdalmak enyhítésére, különféle ekcémás tünetek kezelésére ajánlott, a levendulaolaj baktériumölő és sebgyógyító hatásáról is ismert, míg az eukaliptuszolaj gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt az ízületi gyulladások, reumás megbetegedések kezelésében segíthet.

Fontos tudni, hogy a fekete nadálytő a többi gyógynövényhez hasonlóan nem varázsszer, azonban rendkívül hatékony megoldás lehet a különböző sebek, bőrirritáció és gyulladásos betegségek kezelése során. A Fekete nadálytő gél, valamint a Fekete nadálytő alkoholos kivonata is kizárólag külsőleg alkalmazható, és egyiket sem szabad nyílt seben vagy sérült bőrterületen használni. Alkalmazásuk terhesség és szoptatás alatt is kerülendő.

Ajánlott termékek

Fekete nadálytő alkoholos kivonat