Artrózis: nem kikerülhetetlen sorscsapás

Artrózis

Tehetünk ellene, megelőzhetjük, és ha netán már kialakult, hatékonyan lehet akár szelíd gyógymódokkal is csillapítani a tüneteket.

Az artrózis – vagy más néven ízületi kopás – az ízületek leggyakoribb megbetegedése. Egy ízület mindig két mozgó csont találkozásánál jön létre. A két csont felületét sima, rugalmas porcréteg fedi, közöttük kenőanyagként ízületi folyadék található, melyet az ízületi tok belső nyálkahártyája termel.

Az artrózis lényege, hogy az ízületet védő porcfelszín lassan, fokozatosan elkopik, majd a porc hiányában a két csont felülete egymáshoz dörzsölődik, jelentős fájdalmat okozva.

Európában már a 45 évesek 10%-át érinti a betegség, 60 éves kor fölött pedig minden második nő szenved tőle. A leggyakrabban a csípő és a térd érintett, szintén gyakori a porckopás a csigolyák közti kisízületekben, illetve a kezekben, legfőképp a nagyujj alapízületében.

Fő okok és tünetek

A betegség kialakulását sok tényező befolyásolja, többek között az örökletesség, az ízület túlterhelése, illetve a rossz testtartás. Sok esetben a bajok forrása a túlsúly és a mozgáshiányos, ülő életmód.

A kevés folyadékfogyasztás sajnos itt is elvégzi maga pusztítását, mivel a porc javarészt vízből tevődik össze, ugyanakkor minden más szövettel ellentétben nincs saját keringése, így az anyagcseréjét az ízületi folyadék biztosítja.

Az artrózis alattomosan kialakuló probléma, melyet legkésőbb a reggelente jelentkező ízületi fájdalmak jeleznek. Ilyenkor az érintett ízületek merevek és fájnak, be kell mozgatni őket. További figyelmeztető jel a lépcsőn járás, a nehéz terhek cipelése közben, illetve a hideg, csapadékos időben jelentkező fájdalom. Ha a panaszok tartósan fennállnak, vagy hirtelen merevvé, mozdulatlanná válik, ill. duzzadt, piros és fájdalmas az ízület, haladéktalanul szakemberhez kell fordulni!

Némiképp elavult vélemény, hogy az elkopott porc soha többé nem regenerálódik. Az emberi szervezet – mint minden biológiai rendszer – folyamatosan megújulásra, regenerálódásra képes, és ez alól a porcszövet sem szabad, hogy kivétel legyen.

Artrózis térd

Az ízületi porc táplálása

Kellő mennyiségű porc termeléséhez porcsejtjeinknek tápanyagokra van szükségük.

A kovasav fontos szilíciumforrás, legjobban a növényi eredetű hasznosul, például a mezei zsurló 95%-ban.

Glükóz-amin-szulfát: biztosítja a porcszövet anyagcseréjét, illetve maga is részt vesz a porcszövet felépítésében. Napi szükséges mennyiség 1500 mg.

Chondriotin-szulfát: lehetővé teszi a többi tápanyag felszívódását.

A kollagén-hidrolizátum alkotja a porcok rostszerkezetét, egyúttal gondoskodik a porc rugalmasságáról. Naponta 10 g szükséges belőle, melyet egyszerű étkezési zselatin formájában vehetünk magunkhoz.

Fájdalomcsillapító: szedjünk vagy ne szedjünk?

ArtrózisA szokványos fájdalomcsillapítók szedése hosszabb távon semmiképp nem jelent megoldást, ugyanis minden, aminek valamilyen hatása van, annak sajnos mellékhatása is akad. A nonszteroid gyulladáscsökkentők tartós használata sajnos gyomorfekélyt, extrém esetben gyomorvérzést is okozhat.

A fentiek jó alternatívája lehet a hialuronsav, melyet már több mint 20 éve alkalmaznak az ízületi fájdalmak kezelésében. Természetes alkotóeleme az ízületi folyadéknak és fő feladata a porc rugalmasságának és síkosságának biztosítása.

10 jól bevált házi gyógymód:

  1. Túrópakolás duzzanat ellen (képes az ízületben felhalmozódott folyadékot, illetve anyagcseretermékeket eltávolítani)
  2. Ördögkarom krónikus fájdalmak ellen: jelentős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás
  3. Csalánlevél külsőleg, belsőleg: fokozott vérkeringés, immunreakció és fájdalomcsillapítás
  4. Csipkebogyó: erős antioxidáns, sejtmembrán-stabilizáló hatás, aktiválja a porcszövetek anyagcseréjét
  5. Zöld tea: a benne található catechin gyulladásgátló hatása jól ismert
  6. Fűzfakéreg: szalicin – szalicil-fájdalomcsillapítás mellékhatás nélkül!
  7. Árnika: enyhíti az ízületi merevséget és a duzzanatot, fájdalmat csökkent
  8. Nyirokmasszázs: javítja az anyagcserét
  9. Termoterápia: a meleg a krónikusan bekeményedett, merev izmokat kellemesen ellazítja
  10. Túlterhelés nélküli testmozgás, pl. vízitorna 

artrózis vizitorna

Az artrózis kezelésében a testmozgás terápia és megelőző módszer egyben. Sokan úgy vélik, minél erőteljesebb az edzés, annál jobb. Ez bizony tévedés! A legoptimálisabb a heti 2-3 alkalommal végzett könnyű, igazán nem megterhelő, állóképességet fejlesztő mozgásforma. A mozgás erősíti az izmokat, a megfelelő izomzat pedig tehermentesíti az ízületeket. 

Kautzky-Szemők Adrienn

www.kezedbenazegeszseged.hu

 


Mit ajánl a Györgytea?

Porckopás esetén az étkezési zselatint külsőleg és belsőleg is ajánljuk alkalmazni. Belsőleg egy evőkanálnyit javasolunk pl. kevés joghurtba vagy levesbe keverni. Külsőleg kocsonyasűrűségű főzetet kell készíteni, és az érintett részt bekenni vele reggel és este, majd száradás után lemosni. Azután a fekete nadálytő alkoholos kivonatával vagy Fekete nadálytő géllel kell vékonyan bekenni az adott testrészt, ez gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Kitartóan, hosszan kell végezni ezt a kezelést.

 

Ajánlott termékek