Gyógynövények a női egészségért, a szép hajért és bőrért

A nők élete természettől fogva a szüntelen változásról szól, erről jobbára a hormonok játéka tehet. Ahogyan Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember fogalmazott egy könyvében, „a nők élete a gyakori és nagymértékű hormonváltozásokból áll.”

A gyógynövények és a női egészség

A felmerülő test-lelki kihívásokat hosszan lehetne sorolni: menstruáció előtti és utáni ingerlékenység, menstruációs görcsök, rendszertelen ciklus, változókor alatti panaszok, hőhullámok, hangulatváltozások. A bőr és a haj állapota is szorosan összefügg a belső tényezőkkel, a nagy horderejű hormonális változásokkal, gondoljunk csak a korral járó bőröregedésre vagy a haj elvékonyodására.

Vannak, akiket ez a hullámvasút jobban megvisel, míg másokat kevésbé. Ha komoly a baj, a gyógynövények nem helyettesítik az orvosnál tett látogatást. De enyhébb panaszoknál, megelőző jelleggel, illetve a gyógyszeres kezelés kiegészítésére (az orvossal történő egyeztetés után) bátran nyúlhatunk a természet patikájához.

 

Györgytea Cickafarkfüves teakeverék

Több olyan gyógynövény is van, amelyet a női egészség nagy barátjának nevezhetünk.

Az, hogy ezek a gyógynövények segítenek a hormonháztartás egyensúlyának megőrzésében, többek között annak köszönhető, hogy hatóanyagaik fitoösztrogének, vagyis a legfontosabb női hormonhoz, az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek. Ha több az ösztrogén a kelleténél, segítenek csökkenteni, ha kevés, hozzájárulnak a hiány pótlásához.

A nők gyógynövényének is nevezett cickafark megkerülhetetlen e téren, 2022-ben az év gyógynövénye címet is elnyerte.

Bámulatosan sokoldalú, egyrészt azért, mert sokféle formában – külsőleg-belsőleg, forrázatként, tinktúrában, borogatásként, fürdővízben, ülőfürdőben, ecsetelőként, szájöblögetőként, irrigálásra és sebkezelésre is – használható. Másrészt azért is, mert sokféle módon hat, számos panaszt enyhíthet. Amellett, hogy fitoösztrogén, a gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása révén hüvely- és méhgyulladásnál is ajánlott.

Tippünk: fogyassza a praktikus Cickafarkfüves teakeverékben, amelyben a cickafark hatását pásztortáska, körömvirág és palástfű erősíti.

A bőrápolás és a gyógynövények

„Mindenféle bőrprobléma elsősorban belső eredetű” – hangsúlyozta Szabó Gyuri bácsi. Igaz ez a narancsbőrre, a különféle kiütésekre, de az időskori bőrfoltokra is.

A szépségápolás, és ezen belül a bőrápolás sem külsőleg kezdődik, hanem belül, stresszkezeléssel vagy a bőr számára fontos tápanyagokat tartalmazó étrenddel. Az idő múlásával például a bőr kollagéntermelése csökken, ezért a kollagénben gazdag ételek, mint a csontleves, bőrtápláló és -szépítő hatásúak lehetnek.

Gyuri bácsi bőrproblémák esetén mindenekelőtt alapos tisztítókúrát javasolt, 4 héten át csalánlevél és a diófalevél teájával.

Aligha van erre jobb alkalom a tavaszi tisztítókúránál, mely az egész szervezet számára felér egy nagytakarítással.

A kúrára többféle módszer kínálkozik. Az egyik, hogy felváltva fogyasszuk a csalánlevél és diófalevél teáját, reggel, éhgyomorra. Egyik nap az egyiket, másik nap a másikat. Választhatunk egyféle teát is. Az egész szervezetet felfrissítő, a máj és a vese működését elősegítő Csalánleveles teakeverékben bodzavirág, nyírfalevél, orvosi ziliz levél, fekete ribizlilevél, galagonya virágzó ágvég, gyermekláncfű levél és kis ezerjófű hajtás társul a csalánhoz.

Tippünk: A tisztítókúra közben már elkezdhetjük a bőrproblémák külsődleges kezelését is. Narancsbőrre, ekcémára, kiütésekre, napégésre, égési sebek hegeire, apró vágott sebekre az orbáncfű olajos kivonata javasolt. Naponta 2-3 alkalommal kenjük be az érintett területet vékonyan, majd a felesleges olajat töröljük le.

A haj szépsége

Korpás vagy zsíros fejbőr, hajhullás – csak néhány a haj szépségét leginkább fenyegető problémák közül. A hajgondok is belső eredetűek, a haj állapota szintén szorosan összefügg a hölgyek aktuális hormonális állapotával, vagy azzal, hogy mennyire vannak kitéve a stressznek. A hajhullás hátterében nem ritkán az áll, hogy a hormonok összjátékában zavar támad, ilyen például az ösztrogénszint korral járó csökkenése.

Tippünk: ha hajhullással küzd, a tavaszi tisztítókúrával hajhagymáinak is segíthet a megújulásban. A hajhullásnak ugyanis szezonális mintázata (is) van, tavasszal és ősszel nagyobb az esély rá, hogy több hajszálat találunk a fésűben.

Ajánlott termékek

Cickafarkfüves teakeverék (Nők teája)
Orbáncfű olajos kivonat
Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)