Augusztusi gyógynövényszüret

A gyógynövénygyűjtés egy nehéz szakma, ami kitartást, precizitást és pontos botanikai ismereteket igényel. Tudni kell, melyik növényt mikor szedjük, melyik területen nő és persze, hogy melyik része jó a gyógyításra. A gyógynövényeket mindig metszőolló segítségével gyűjtjük és erre buzdítjuk Önöket is, mivel így megóvjuk őket. Majdnem minden növénynek van utóvirágzása. Az utó- vagy más néven másodvirágzáskor a meghagyott szárrész metsz-felülete körül bokrosan újra megnő és virágzik a növény. Ezt akár újra lehet gyűjteni.

A gyógynövénygyűjtéskor általában leveles, virágos hajtásokat gyűjtünk, például a most szedhető cickafark esetében is. Egy 50-60 centiméter magas növény esetén körülbelül 30-40 centiméter szárrészt szedünk le. Még egyszer kihangsúlyozva, hogy ollóval, késsel, mert ha kézzel tépjük le, akkor akár gyökerestül is kiemelhetjük a gyógynövényt, ami azt jelenti, hogy jövőre nem fog ki nőni.

A természetben nem csak Gyuri bácsiék gyűjtik a gyógynövényeket, hanem bármilyen meglepő, de a vörös hangyák is. Szinte minden nagyobb hangyaboly mellett nagy állományban található meg a mezei kakukkfű. Nagy előszeretettel ültetik a hangyák ezt a növényt, mert lábtörlőként funkcionál a számukra. A kakukkfű illóolaja erősen baktérium ölő hatású, ezért a hangyák a portyájukból hazatérve mindig először a kakukkfűbe másznak bele, hogy lefertőtlenítsék magukat, hogy ne hurcoljanak be semmilyen kórokozót a bolyba. Bámulatos a kis lábtörlőket látni a bolyokban!

Diólevél

A diólevelet most lehet gyűjteni. Ez egy nagyon sokoldalú gyógynövény, Gyuri bácsi egyik kedvence. Hosszasan lehetne sorolni, hogy mire lehet használni a diólevél teáját. Erős gyulladáscsökkentő hatása van és nagyon jó tisztító tea. Külsőleg is alkalmazható ez a gyógynövény: lábgombára, szemproblémáira, de még hajápolás céljára is használható teája.

Bükkszentkereszten az volt a szokás, hogy a diófa leveleit a tyúkólba tették, mert tetűűző hatása is van a levél illóolajának. Sőt a kutyák és a macskák vackába is ajánljuk, mert a bolhákat és a rühatkákat is kiűzik a jószágokból. A szakirodalom szerint ha teát szeretnénk készíteni a leveléből, akkor július második hete és augusztus második hete között szedjük a leveleket a levélgerinccel együtt. Önök is próbálják ki ezt az értékes gyógyteát! Váljon kedves egészségükre!

Ajánlott termékek