A legjobb téli gyógynövényteák

Mivel még hosszan tart a csípős, zimankós idő, érdemes a szervezetünket alaposan felvértezni a betegségek ellen. Itt az ideje tehát egy igazán részletes téli gyógynövényes összeállításnak. Ha pontosan ismerjük a gyógynövények hatásait, nem kell az első köhintéskor feltétlenül a gyógyszerekre, antibiotikumokra voksolnunk, választhatunk szelídebb gyógymódot is. Ráadásul a gyógynövényekre nem csak teaként érdemes gondolnunk, de több közülük gargalizáláshoz, inhaláláshoz, immunerősítő fürdőhöz is alkalmas.

Milyen gyógynövénnyel erősíthetjük az immunrendszerünket? Mit használjunk torokgyulladás vagy köhögés ellen? Hogyan állítsuk meg az arcüreggyulladást? Melyik gyógynövény a legjobb lázcsillapításra vagy gyulladáscsökkentésre? Segítünk eligazodni a legjobb téli gyógynövények között.

Csipketea rendszeresen

CsipkebogyóImmunrendszerünk támasza a közismert C-vitamin. E vízben oldódó vitamint szervezetünk nem képes tárolni. Fogyasszunk rendszeresen csipketeát! A C-vitamin hőre érzékeny, ezért 5-6 órás hideg vizes áztatással készítsük teáját.

Torokfertőtlenítés gyógynövényekkel

ApróbojtorjánHa reggelente kapar a torkunk, ha nehezünkre esik a nyelés, valószínűleg egy jó kis torokgyulladást szedhettünk össze. Szerencsére számos gyógynövényünk van a torok fertőtlenítésére, a gyulladás csökkentésére. Ilyen például az apróbojtorján, mely gyógyteaként is nagyszerű, emellett flavonoid-tartalmánál fogva gyulladáscsökkentő hatású, valamint gargalizálásra is tökéletes. A mezei kakukkfű és a fürtös menta szintén kiváló fertőtlenítő hatással bír. A szurokfű teáját is ihatjuk torokgyulladás ellen, csak arra  vigyázzunk, hogy ne forrón, hanem langyosan fogyasszuk, kiadós gargalizálás után.

Köhögés elleni háziszerek

Fekete bodzaKöhögésre, rekedtségre talán a bodza a legjobb: teája oldja a lerakódást, és köptető hatású. A rekedtség megszüntetésében és a köhögés csillapításában a szurokfű tea is hasonlóan hatásos, de fontos, hogy mindig langyosan fogyasszuk, ne forrón! Az előbb már említett fürtös menta is rendkívül hatékonyan szünteti meg a köhögést. A kakukkfű, amellett, hogy jelentősen enyhíti a tüneteket, immunrendszerünket is jobb teljesítményre ösztönzi. Előfordul, hogy a köhögés nem múlik el, hanem makacsul megmarad. Ilyenkor nagy segítség Gyuri bácsi Tüdőfűleveles teakeveréke, mely tisztítja a légutakat, köhögéscsillapító és köptető hatású.

Izzasztás természetesen

CitromfűA bodza vagy a citromfűlevél tea izzasztó hatása sokat segít megfázás esetén, két csésze gyógytea „kiizzasztja a náthát”. Az izzasztással méregtelenítjük a szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Lázcsillapítás

Erdei málnalevélLegjobb lázcsillapító a bodza, de hatásos a málnalevél teája is, 2-3 csészével érdemes inni belőle, ha lázasak vagyunk. (Tartós, magas láz esetén feltétlen forduljon háziorvosához!)

Inhalálás gyógyteákkal

Egy-egy kiadósabb megfázás, orrdugulás esetén érdemes rendszeresen inhalálni is, hogy kitisztítsuk a légutakat. Gyuri bácsi leginkább a bodzát, a mezei kakukkfüvet, a cickafarkat, a fürtös mentát és a kamillát, valamit a Kamillás teakeveréket ajánlja inhalálására, a légutak szabaddá tételére. Készítsünk el legalább egy litert az adott gyógyteából a szokásos módon, majd legalább 5-10 percen keresztül törülközővel takarjuk le a fejünket, és hajoljunk a gyógyító gőz fölé, mélyeket lélegezve. A gyerekek általában nem szeretnek inhalálni, pedig nekik is sokat segíthet a gyógyító illatok belélegzése. Hogy a gyerek nagyobb kedvvel, a forrázásos baleseteket elkerülve lélegezze be a gyógynövények gőzét, a szülő vegye őt ölbe, és együtt inhaláljanak.

Mezei kakukkfüves fürdő gyerekeknek

Mezei kakukkfűJól bevált immunerősítő ötlet gyerekes szülőknek: 2-3 evőkanál (gézlapba csomagolt) mezei kakukkfüvet tegyünk a kádba, eresszünk rá forró vizet, majd ha testhőmérsékletűvé hűl, 20 percig fürdessük a gyermeket, és a szokásos törülközős dörzsölés helyett fürdőlepedőbe burkolva hagyjuk megszáradni a csemetét. Az is jó megoldás, hogy ha a hagyományos módon elkészítünk 2-3 liter mezei kakukkfű teát, majd leszűrjük, és hozzáöntjük a fürdővízhez.

Arcüreg-, homloküreg-gyulladás kezelése 

DiólevélArcüreg- vagy homloküreg-gyulladás esetén a diólevél lesz a megmentőnk: Gyuri bácsi szájöblögetésre, külsőleg pedig borogatás formájában is ajánlja alkalmazását. Arcüreggyulladásnál vegyünk a szánkba diólevélből készített teát, öblögessünk vele alaposan, majd köpjük ki, nem muszáj meginni. Éjszakára borogathatjuk is az arcunkat vele. Homloküreg-gyulladás esetén az orrüregbe kell kerülnie a diólevél teájának: ehhez Gyuri bácsi váltott orrlyukas orröblítést ajánl. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a Kamillás teakeverék is fogyasztható napi 1-3 csészével étkezések között, és jelentős illóolajtartalma miatt inhalálásra is alkalmas.

Téli tea – az univerzális segítség

Téli teaGyuri bácsi teái között van egy kivételes élvezeti tea, a Téli tea, melyet apróbojtorján, szurokfű, lándzsás útifű, borsmenta keverékéből állított össze, egyrészt, hogy illatos, kellemes ízű italt kortyolhassunk a téli időszakban is, másrészt, hogy megelőzhessük vele a tipikus téli fertőzéseket. Kisebb megfázások, torokkaparás esetén a Téli tea nagyobb mennyiségben fogyasztva kiválthatja vagy kiegészítheti az egyéb terápiát.