Gyógynövények zsákokban

A gyógynövények gyűjtése és feldolgozása talán nem az a terület, amin ön, kedves olvasó sokat gondolkozik. Nem jár a fejében, hogy vajon az a zacskó száraz csalánlevél, galagonya, veronika, kakukkfű mennyi friss növényből lett. Nem töri a fejét azon sem, hogy vajon egészben vagy felaprítva kellett az adott növényt szárítani. Az sem izgatja, hogy milyen napszakban kell szedni a növényt, elég-e ha bimbós, vagy virágba borulva , vagy esetleg virágzás után van benne a legtöbb hatóanyag.

Ha ezt a hírlevelet olvassa, akkor viszont egészen biztosan gyógynövény rajongó, fogyasztó és talán már van tapasztalata a  gyűjtésben, feldolgozásban, szárításban. Tapasztalta, hogy a gyógynövények száradás közben milyen fájdalmasan összetöpörödnek.  Ha sikerül leszedni nyolc kiló akácvirágot, akkor az bizony szárítás után csak egy kiló lesz.

Az ország legtöbb részén elvirított már az akácvirág, így itt a Bükk nagy részén is. Biztos figyelték, élvezték az édes illatot, akár egy-egy virágot el is rágcsáltak nyersen, ahogy gyerekkorukban tették. Az emlékért. Az édes ízért. Az akácvirágot begyűjtöttük már mi is, óvatosan szárítottuk őket padlásokon, fóliasátrakban, vigyáztunk, hogy mi is jól járjunk és a méhek is, akik egész hadseregekkel jártak az – elsődlegesen nem az ő számukra – kiterített akácvirágra. Hosszú távon ami jó a méheknek, az jó nekünk is, hiszen az ő munkájuk nélkül akácvirág sem lenne. A mi akácunk szépen megszáradt, mint ahogy már a galagonya is. Zsákokba tettük őket, katonásan állnak a raktárban és várnak arra, hogy kicsomagoljuk őket és bekerüljenek az önök konyhapolcaira, befőttes üvegeibe és bögréikbe.

Úgy van vele az ember, hogy egy-egy tea készítésénél nem is jut eszébe végiggondolni, hogy honnan jött és hogyan ért a csészébe az a növény. Mert viszonylag ritkán gondoljuk át, hogy hol a legjobb a növényeket megszárítani, padlásokon, szárítógépekben vagy fóliasátrakban. Szinte soha nem töprengünk azon, hogy mennyi hulló veszteséggel kell számolnunk mikor egyik helyről a másikra mozgatjuk a nyers, fél száraz vagy száraz növényt.

Ezeket a gondokat bízzák is csak ránk. Mi pontosan tudjuk, hogy hol a legjobb szedni az adott növényt, mikor a legjobb szedni, hol a legérdemesebb szárítani, mivel a legjobb felvágni, milyen arányban fog száradni, és hogy lehet a legoptimálisabban mozgatni, hogy minél több maradjon meg belőle. Ezekre nekünk mind van gondunk. Ezekre mind vannak lelkes, hozzáértő, gondos kezek.

Kádár Zsófia
Gyuri bácsi unokája