Gyógynövényszedés a nyár közepén

A gyógytea alapanyagok begyűjtését idén is gondos előkészületek előzik meg. Gyuri bácsiék már nyár eleje óta járják az erdőket, réteket, hogy fel tudják mérni hol, milyen gyógynövényeket lehet begyűjteni. Idén kisebb tréfát űz velünk a természet, mivel az enyhe tél miatt pillanatok alatt virágba borult a táj. Ezért szinte minden növény egyszerre kezdett virágozni. Bükkszentkereszten van, amikor egy nap egyszerre akár ötféle növény gyűjtése is zajlik.

Most éppen a nagy csalán leveleinek a begyűjtése zajlik. Ez a nagyon értékes, tisztító, salaktalanító gyógynövény, mely C-vitamint és vasat tartalmaz, akár méteres magasságig megnő. Nagyon értékes, tisztító, salaktalanító gyógynövény, C-vitamint és vasat tartalmaz. Gyűjtése alapos munkát követel. A legyűjtött növényeknek le kell fosztani a leveleit, és a felső hajtásait is, ami természetesen kézzel történik.
Gyuri bácsiék több bükkszentkereszti padláson szárítják az értékes, hegyi növényeket. Akkor jó a száraz gyógyfű, amikor „pattanva törik”. Sokszor akár 5 napig is száradhat a növény. Természetesen naponta többször is meg kell forgatni a szárító tálcákra kihelyezett gyógynövényeket, hogy be ne fülledjenek. A szárítás után le kell rostálni a növényeket, hogy szép és egységes legyen a belőlük előállított növényi „drog”, a teafű.

A fekete bodza feldolgozásánál fontos szerepe van a rostálásnak. A virágokat tőkocsánnyal együtt kell gyűjteni. Ez a tőkocsány később szárad meg, mint a rajta virító kis fehér virágok. Amikor a szárító keretekről már le lehet szedni a növényt, szinte azonnal le is kell rostálni, azaz szét kell válogatni,  hogy az enyhén nedves növényi szár vissza ne nedvesítse a virágokat.

Ajánljuk minden kedves olvasónknak, hogy menjenek ki a természetbe, gyűjtsenek a szívükhöz közel álló gyógynövényből egy csokrot és otthon szárítsák meg. A gyógynövénygyűjtés biztos szakmai tudást követel, ezért csak azokat a növényeket gyűjtsék, amiket biztosan ismernek. Nagyon fontos, hogy a leszárított gyógyfüveket mindig naptól védett, száraz helyen tárolják. Télen, miközben hullik a hó odakint, egy pohár forró menta vagy bodza tea mellett élvezhetik majd a nyári munka kellemes gyümölcsét.

Ajánlott termékek