Kerti dolgaink télen

Kertészkedés télen

Ugyan a kerti feladatok zöme a tavasztól őszig terjedő időszakra esik, télen is akad bőven tennivaló! A nyári munkadömpinget követően persze jólesik a tél lazább, kicsit befelé figyelő időszaka, néhány dolgot azonban szinte csak ilyenkor végezhetünk. A legfontosabb például, hogy ilyenkor viszonylag nyugodt körülmények között tudunk előkészülni a nyári feladatokra.

A téli időszak kiváló alkalmat kínál a kerti szerszámok és egyéb eszközök, gépek karbantartására. Egy életlen metszőolló nem csupán a növényeket roncsolja, de használójának is sokkal nehezebb vele dolgozni. Ha még nem tettük, épp ideje a motoros gépekből is kijáratni a maradék üzemanyagot, és gondosan megtisztítani, átkenni a kopó alkatrészeket, szűrőket!

Ne feledkezzünk meg az ősszel fagymentes helyre vitt növényeinkről sem! 

Bár a nyári locsolási mennyiségnek csak töredékére van szükség, időről időre mégis gondoskodjunk a megfelelő vízutánpótlásról! Zárt térben növényeinket különböző kártevők támadhatják meg, melyek ellen ilyenkor könnyen és hatékonyan tudunk védekezni.

Időről időre nézzünk rá a különféle módokon betárolt gyümölcsökre és zöldségekre is! A romlásnak indult darabok időben történő kiválogatásával elejét vehetjük a tömeges romlásnak, ráadásul a kicsit barnult terményeket még fel is tudjuk használni.

Tavaszhoz közeledve beltérben elkezdhetjük a zöldségmagok vetését, csíráztatását, hogy a fagyok elmúltával már erős palántákat ültethessünk ki a kertünkbe. A csíráztató tálcákat akár az ablakok mellett is elhelyezhetjük!

Vágjunk oltóvesszőket

A gyümölcsfák szaporítása céljából ilyenkor célszerű a kiválasztott fákról oltóvesszőket vágni, melyeket később (a régiek szerint Gyümölcsoltó Boldogasszony március végi ünnepkörében) vad alanyokra olthatunk. A gyümölcsoltás során a kedvező tulajdonságokkal (nagy és finom gyümölcs, betegségekkel szembeni jó ellenálló képesség stb.) bíró „nemes” fáról vágott fiatal vesszőt az erős növekedési képességekkel, betegségekkel szemben ellenálló „vad” alanyra oltjuk.

Tartsunk rendet

A kerti szerszámtárolóban való rendrakással egyidőben ne feledkezzünk meg kertünk „takarításáról” sem: az előző évről esetlegesen fent maradt gyümölcsöket gyűjtsük össze és semmisítsük meg, mivel számos kártevőnek jelenthetnek ideális áttelelő helyet!

Az évkör rendjében a tél a favágás ideje is. A valamilyen okból ki- vagy visszavágásra ítélt növényeket javasolt a nedvkeringés legkevésbé aktív időszakában kezelni, dönteni.

Amennyiben ősszel nem kerítettünk rá sort, a tavaszi munkák megkönnyítése érdekében érdemes a különféle fűszer- és gyógynövények kóróit visszavágni, az ágyásokat megtisztítani. A tavasszal kelő friss növények kezelése és betakarítása is jóval könnyebb, ha azokat nem az előző évi kórók közül kell kiszedegetnünk!

Mulcsozás a fák körül

Az ősszel készített mulcs- és szénatakarásokat időről időre ellenőrizzük, nehogy egy késői fagy az összeroskadt takarás mellett károsítsa a védeni kívánt növényeinket. A mulcsozás talajtakarást jelent, a mulcs olyan réteg, amellyel a talajt lefedik a növények körül. Kis fák aljának mulcsozása esetén figyeljünk oda, hogy a mulcsréteg ne érintkezzen közvetlenül a kéreggel, mivel ott könnyen gombás megbetegedések kezdődhetnek!

Iratkozzon fel kéthetente megjelenő HÍRLEVELÜNKRE, melyben izgalmas hírekkel és érdekes gyógynövényes írásokkal kellemes pillanatokat csalunk postaládájába.