2023.04.03.
Tavaszi zöldek
A tavasz minden kétséget kizáróan elkezdődött! Hiába keménykedik utolsó erejével a tél, a fagyos-sáros anyaföldből egyre nagyobb tömegben bújnak elő a friss zöld növénykék, hirdetve a feltámadás és az új élet reményét.
A szűk téli hónapok során szervezetünk vitamintartalékai egyre inkább kimerülnek, testünknek ilyenkor igencsak szüksége van friss táplálékra, vitaminokra, ásványi anyagokra. A gyógynövények ez esetben is segítségünkre lehetnek, hiszen mindezeket akár a most előbújó friss növényekkel is pótolhatjuk! A legkorábban gyűjthető növények ráadásul nemcsak friss ételként fogyaszthatók, de akár a közelgő böjtidő tisztító étrendjének is kiváló alkotóelemei lehetnek.
A legkorábban gyűjthető növények:
A tyúkhúr
Kezdjük a tyúkhúrral, amely gyakran már a hó alatt növekedésnek indul, hogy aztán tavasz elejére dúsan zöldellő párnákat alkosson. Talán az egyik legfontosabb gyógyhatása, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, aminek köszönhetően cukorbetegséghez köthető panaszok esetén Gyuri bácsi is gyakorta ajánlotta. Emellett segíti az epe termelődését és a vese működését is, valamint kőoldó hatással is bír. A tyúkbegynek is nevezett növény frissítő, élénkítő hatása nemcsak a benne relatíve nagyobb mennyiségben található A- és C-vitaminnak, de gazdag ásványianyag-tartalmának is köszönhető.
A gyógyászat mellett a konyhában is használhatjuk: az apró növényke fiatal leveleiből rendkívül finom salátát készíthetünk, de összeturmixolva akár fűszeres levest is főzhetünk belőle. Édeskésen fűszeres ízének köszönhetően pedig akár különféle süteményekben, kekszekben is használhatjuk!
A nagy csalán
A tavasz előrehaladtával, a nappalok melegedésével párhuzamosan egyre több helyen találkozhatunk a nitrogénben gazdagabb területeket kedvelő nagy csalán friss hajtásaival is. A csípőssége miatt reumás és egyéb mozgásszervi problémák esetén is használt gyógynövény. Zsenge levelei a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb alapanyagát jelentik, teája élénkítő, vízhajtó hatású, nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és vasat is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a csalánt csak kúraszerűen javasolt fogyasztani. A legfeljebb 2-3 hetes kúrák között legalább ennyi szünetet kell tartani!
A frissen szedett levelekből nemcsak leves, de a spenóthoz, sóskához hasonló főzeléket is készíthetünk. Frissen szedett leveleit tejfölös túróba keverve kellemes ízű, kicsit sem csípős finomságot készíthetünk!
A medvehagyma
A tavasz egyik kedvence a medvehagyma, amely fertőtlenítő hatása mellett egyúttal kiváló féreghajtó növény is. Friss leveleit nyersen vagy szárítva is fogyaszthatjuk, de akár olajban vagy pálinkában is kivonatolhatjuk.
Az ibolya
Az illatos ibolya talán a tavasz egyik jelképe is lehetne! Virágját és leveleit köptető és fertőtlenítő hatású teakeverékekben is felhasználhatjuk, de akár szörpökben, vagy mézbe keverve is fogyaszthatjuk! A kandírozott ibolyavirág igazi ínyencség!
A különféle tavaszi növényekből zöldségprés vagy ivólékészítő berendezés segítségével rendkívül finom, hatóanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag leveket is készíthetünk! Az akár többféle növény levének keverékéből álló italok a mindennap ihatók, emellett sportolás, edzés közben vagy után fogyasztott regeneráló italok alapját is jelenthetik.
Dr. Pottyondy Ákos