Tavaszi egészségbomba: mindent a medvehagymáról!

A tél a nagy ünnepi étkezések, a disznóvágások időszaka, amikor ráadásul friss zöldek helyett a savanyított vagy egyéb módon pincébe-kamrába betárolt előző nyári finomságokat fogyasztjuk. Nem rosszak ezek sem, de talán mégsem meglepő, ha február vége felé az ember már rendesen kezdi kívánni a harsogóan üde, vitaminokban és hatóanyagokban gazdag zöldségeket, gyógynövényeket. Szerencsére azonban a Természet ezt is ügyesen kitalálta: legkorábban éppen azokat a növényeket költi fel téli álmukból, melyek a nagy téli ínség után valóban erővel tudják megtölteni a szervezetünket!

A hagyma, amit a medvék is szeretnek

A március egyik emblematikus gyógynövénye a beszédes nevű medvehagyma, amely valóban a medvéről kapta a nevét, ami a népi megfigyelések szerint a téli álmot követően szintén örömmel fogyasztja a növény leveleit.

Az évelő, vadfokhagymának is nevezett növény hazánk árnyas, üde erdőiben – így a Bükkben is – szinte mindenhol előfordul, erősen fokhagymaillatú levelei tavasz közepén bújnak elő a földből. A már 10-12 centisre megnőtt leveleket virágzás előtt gyűjtjük, azonban a gyógyászatban a hagymáját, sőt a még bimbós virágját is használhatjuk.

A medvehagymát legjobb frissen fogyasztani: apróra vágott leveleit vajas vagy zsíros kenyérre szórhatjuk, de gyümölcsecettel és tejföllel kiegészítve páratlan salátát is készíthetünk belőle! Kicsit jobban feldolgozva krémlevest, pestót is készíthetünk belőle, de kellemes ízét pogácsába gyúrva is megőrzi.

Nemcsak finom, de egészséges is!

Mint a legtöbb hagymaféle, ez is fertőtlenítő hatással bír, féregűző, illetve a tisztítókúrák egyik alapvető alapanyaga, de a csalán, tyúkhúr, diólevél mellett a tavaszi erősítő keverékeknek is kihagyhatatlan alkotója!
Kiváló gyógyír lehet emésztőrendszeri panaszokra: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, jó nemcsak a szorulás, de a hasmenés ellen is. Emellett enyhítheti a szédülést, fejfájást, csökkentheti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését.

Változatos felhasználási módok

A gyógyászatban különféle kivonatait is alkalmazhatjuk: pálinkába áztatva kiváló és hatásos tinktúrát, olívaolajjal leöntve pedig jóféle fűszerolajat is készíthetünk segítségével. A medvehagymára öntött olajjal és a levélmaradékok felhasználásával rendkívül különleges ízű ételeket állíthatunk össze (legyen szó akár a legegyszerűbb tojásrántottáról), de az így készített olajjal akár salátákat is ízesíthetünk. A macerátum (olajos kivonat) kíméletes elkészítése esetén a medvehagyma immunerősítő, emésztést javító hatása is érvényesülni tud, ezért az ilyen kivonatolt olajat kenyérre csöpögtetve gyógyászati célból is fogyaszthatjuk.
Izgalmas felhasználási mód, ha leveleit és bimbós virágjait 2%-os sóoldatban fermentáljuk, a savanyított növényt ezzel a módszerrel akár a következő télig is eltarthatjuk!

Óvatosan gyűjtsük!

Gyűjteni csak a gyűjtés általános szabályait betartva („tisztán és tartamosan”) szabad, azonban ezek betartása mellett arra is ügyelni kell, hogy ne keverjük össze a mérgező gyöngyvirággal! A medvehagyma legjobb ismertetőjegye a közepesen erős hagymaillat, míg a gyöngyvirág levelei teljesen szagtalanok. Eltérő még a két növény levélzete is: a medvehagyma levélszárai egy tőből erednek, de külön szára van mindegyik levélnek, míg a gyöngyvirág levelei egy száron vannak, amit csokorszerűen ölelnek körbe. A gyöngyvirágnak továbbá jellemzően más az élőhelye, és nem is feltétlen egyszerre bújnak elő, azonban mégis érdemes figyelni.

 

DrPottyondy Ákos