Hogyan gyűjtsünk gyógynövényeket?

Hogyan gyűjtsünk gyógynövéyneket

A tavasz beköszöntével egyik napról a másikra rengeteg dolgunk lesz a kertben. Alig győzzük, pedig a kerten kívüli világra is érdemes odafigyelni. A termesztett és a vadon termő gyógynövényeknek ugyanis egyaránt az első növedéke a legértékesebb, ez tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, minek okán erről semmiképpen nem érdemes lemaradni. Mint azonban mindennek, így a gyógynövények gyűjtésének is vannak olyan szabályai és szempontjai, melyeket mindenkinek érdemes megismernie, mielőtt kosárral a kézben gyűjtőútra indul.

Hogyan kezdjünk neki a gyűjtésnek?

Az első dolgunk mindenképpen a gyűjtőkosarak és a szárítókeretek letisztogatása, szezonra való felkészítése legyen! A felfordult időjárási viszonyok miatt ma már, a sok esetben egyszerre virágzó, életre kelő növények gyűjtése önmagában is kemény feladat, érdemes rá ilyen módon is felkészülni.

Bár talán fölöslegesnek tűnhet ezzel kezdeni, mégis a legfontosabb, hogy pontosan felismerjük a gyűjteni kívánt növényt. A rosszul meghatározott növények gyűjtésének következményeként legjobb esetben csupán hatástalan lesz a begyűjtött anyag, rosszabb esetben viszont akár gyomorrontással, mérgezéssel is számolhatunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk a növényhatározásban, mindenképpen kérjük szakértő emberek segítségét!

Hol és hogyan szedjünk gyógynövényeket?

Szintén fontos, hogy a növényeket kizárólag tiszta területről, utaktól, gyáraktól távoli, porszennyezéstől mentes helyszíneken szedjük. Gyáraktól, szemétlerakóktól, vasúti töltésektől és autóutaktól tartsunk legalább 500 méteres távolságot.

Gondoljunk a fenntarthatóságra is, ugyanazon helyről soha ne szedjük össze az összes gyógynövényt. Mindig hagyjunk annyit, hogy a növényállomány regenerálódni tudjon, ne tűnjön el az adott helyszínről.

Tartsuk be a szabályokat!

A gyógynövények gyűjtésére számos mennyiségi és területi előírás is vonatkozik, melyekkel mindenképpen tisztában kell lennie annak, aki saját kertjén kívül is gyűjteni szeretné őket.

A jogi szabályok szerint egy ember naponta saját szükségletére legfeljebb 2 kilogramm gyógynövényt gyűjthet, kereskedelmi célú gyűjtésre az adott terület tulajdonosától kell előzetesen írásbeli engedélyt kérni.

Természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a gyógynövények gyűjtésének további különleges szabályai is vannak. A legfontosabb, hogy ilyen területeken a gyűjtésre még akkor is engedélyt kell kérni az illetékes nemzeti parktól, ha a gyűjtési mennyiség nem éri el a fentebb jelzett 2 kilogrammos mennyiséget. Jó tudni, hogy ugyanez érvényes a Natura 2000 védelmi státuszt élvező területekre is.

Amennyiben a gyűjtési célra kiszemelt terület magántulajdonban van, akkor a gyűjtésre a tulajdonostól kérhetünk engedélyt.

Elsőre talán érthetetlenül túlbonyolítottnak tűnhet a gyűjtés szabályozása, azonban ezek a korlátozások éppen a gyógynövények védelmét hivatottak szolgálni. Gyógynövények gyűjtésével szezonálisan akár 8-10 000 ember is foglalkozhat, akik évente mintegy 30-35 ezer tonna (!) gyógynövényt gyűjtenek. Ha ezt a mennyiséget szervezetlen formában gyűjtenék, komoly természetkárosító tevékenységről beszélhetnénk.

Vigyázzunk rájuk!

Ha még többet szeretne megtudni a gyógynövényekről, a képre kattintva ismerje meg bővebben Gyuri bácsi legendás gyógynövénytúráit:

Gyógynövénytúrák