Prémium extraszűz olívaolaj

Kapható a Györgytea webáruházban

Prémium extraszűz olívaolaj

A világ legjobb extra szűz olívaolajának választották New Yorkban, aranyérmes minőségdíjat kapott 2024-ben, ezen felül más minőség díjjal is rendelkezik.

A 4C Olívaolaj története

„Férjem portugál, méghozzá délről, Alentejo vidékről származik, a narancsfák és olajfák hazájából. Az olívaolaj itt olyan természetes, mint a víz, eszik, isszák és bőrükre kenik.”– kezdi Lopes-Szabó Zsuzsa a történetmesélést.

Zsuzsa és férje 2016-ban Dél-Portugáliában 11 ezer olajfa csemetét ültetett 30 hektár területen, 4 különböző parcellán. A 4C márkanévben a 4-es a parcellák számára utal, a C a portugál courellas szóból ered, ami parcellát jelent. Az olajfák vízellátását csepegtető rendszer biztosítja, a bogyókat pedig a forró napsütés érleli. Egy kis feldolgozó üzemben állítják elő a prémium minőségű, extraszűz olajat, mechanikus úton, kemikáliáktól mentesen, kézműves technikával sajtolva.

A hidegen sajtolt, extraszűz olívaolaj az első évben ezüstérmet szerzett egy lisszaboni nemzetközi versenyen és közönségdíjat kapott a zürichi egyetemen.

Az olívaolaj hatásai

Az olívaolajnak számos kedvező élettani hatása van: antioxidánsok (szabadgyökmegkötő képesség) flavonoidok, polifenolok vannak benne, amelyek sokszor a gyógynövényekben is megtalálhatók. A mediterrán országokban, ahol csak olívaolajat használnak, sokkal kevesebb a szív-és érrendszeri megbetegedés, mint máshol. Nyilván ezeknek a hatóanyagoknak (is) köszönhetően. Egyik legfigyelemre méltóbb hatóanyaga az oleocanthal. Ez a kizárólag az olívaolajban található komponens erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik, és egy kategóriába sorolható a nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel.

Hogyan használjuk az olívaolajat?

„Nagykanállal nem szabad enni, nem fog ízleni. Mi a reggeli pirítós kenyérre csurgatjuk. A szakértők kis tálkába mártogatnak kenyérdarabkákat, úgy kóstolják. Leves tetejére lehet vékony sugárban csorgatni, kiemeli az ízeket. Salátát mással nem is érdemes ízesíteni. Én mindent főzök vele, még a jó magyar pörköltet is, sőt, sütéshez is használom. Égési sebekre, rovarcsípésre, ekcémára, pikkelysömörre, száraz bőrre külsőleg használható. Ida unokám babakori koszmója és popsi kiütése ettől múlt el. Ha foga jön a babának, az ínyét olívaolajjal kell kenni.” – meséli lelkesen Lopes-Szabó Zsuzsa

Összetevők

100% prémium minőségű, hidegen sajtolt, extraszűz kézműves olívaolaj Dél-Portugáliában termő olajbogyókból.

Galéria