A hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj értékei

Olivaolaj

A mediterrán vidékeken található kék zónákban, ahol nem ritkán száz évnél tovább is élnek emberek, az extraszűz olívaolaj a legkedveltebb növényi alapú olaj. Az is jól ismert, hogy a mediterrán étrendet követők körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek száma. Miért rajong az olívaolajért a világ?

Bár az olajfaligetek látványát az európai mediterrán országokhoz, Görögországhoz, Olaszországhoz, Spanyolországhoz vagy Portugáliához kötjük, a növényt a Marokkóban vagy Tunéziában is jól ismerik. Az olajfa több ezer éve a kultúránk része, már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel használták az olívaolajat, és nemcsak ételeik elkészítéséhez, hanem vallási szertartásokhoz és bőrápoláshoz is. Az olívaolaj sokoldalúsága révén értékes árunak számított, joggal nevezik ma is folyékony aranynak.

Mitől lesz extraszűz az olívaolaj?

Az olívaolajat évezredek óta az olajbogyó préselésével nyerik, a készítés alapelvei azóta sem változtak jelentősen.

Az olajbogyó fajtája és származási helye mellett ugyanis az odafigyelés az, ami garantálja az olívaolaj prémium minőségét, egyedi jellegét. Bár az olajpréselő eszközök egyre modernebbek lettek az idők során, csakis az emberi törődésen, az értő figyelmen múlik, hogy az olajbogyók például közvetlenül a leszedés után kerülnek-e a présbe.

Az extraszűz, finomítatlan olívaolaj azért olyan értékes, mert a préselés során az olaj összetétele változatlan marad. Az olajbogyókból ehhez mechanikus úton, és ami a fő, hidegen sajtolják ki az olajat. Ahhoz, hogy az olívaolajat extraszűznek lehessen nevezni, még egy kritériumnak kell megfelelnie, a savtartalma nem haladhatja meg a 0,8%-ot.

Lopes-Szabó Zsuzsa így mesél arról, hogyan készül a dél-portugáliai kertjükben termett olajbogyóból a kézműves, hidegen sajtolt, extraszűz olívaolaj: “Tavaly óta saját kis feldolgozó üzemünk van a legmodernebb gépekkel felszerelve, hogy előállíthassuk a legjobb minőségű olajat. Fontos, hogy a bogyókat leszedés után a leggyorsabban küldjük a malomba, és hogy a lehető legkevesebb oxigén érje őket, mert veszítenek a hatóanyagaikból. Ezért préselés után inox tartályokba töltjük, ahol egy nitrogén réteg zárja el az olajat a levegőtől. A férjem vegyészmérnök, ismeri a jó eljárásokat.

Napi egy kanál olívaolaj…

Az olívaolaj gazdag telített zsírsavakban, vitaminokban, a káros szabad gyököket megkötő antioxidánsokban, flavonoidokban és polifenolokban, és ennek köszönhetően számos pozitív hatással büszkélkedhet.

  • Az olívaolaj, csakúgy, mint a többi telítetlen zsírsavban gazdag élelmiszer, segít a magas vérzsírszint csökkentésében. Többek között ez a magyarázata, hogy ott, ahol sokat fogyasztanak belőle, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.
  • Az olívaolaj figyelemre méltó hatóanyaga az erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkező oleokanthal, amelynek hatása a kutatók szerint hasonlatos a nemszteroid gyulladáscsökkentőkéhez. Az olívaolaj hosszú távú fogyasztása ezért számos gyulladással járó betegség elleni védelemben is a segítségünkre lehet.

olivaolaj és saláta

Mire és hogyan használható az olívaolaj?

A prémium minőségű extraszűz olívaolaj akár önmagában fogyasztható. Sokan hiszik, hogy sütésre, főzésre egyáltalán nem alkalmas, de ez tévhit. A hosszú ideig tartó, bő olajban való sütést természetesen érdemes elkerülni (az olívaolajtól függetlenül).

Néhány praktikus tipp arra, hogyan kezdje vele az ismerkedést és tegye étrendje részévé:

  • Önmagában is megkóstolhatja, de ahogy Lopes-Szabó Zsuzsa figyelmeztet, “Nagykanállal nem szabad enni, nem fog ízleni”.
  • Kenyérre csepegtetve már jóval kellemesebb az ízhatás. Fogyaszthatja reggel, a pirítósra csorgatva, vagy ahogyan a szakértők, kenyérdarabkákat kis tálkába mártogatva.
  • Bátran lépjen túl azon, hogy csak salátaöntetnek használja. Csorgasson belőle keveset a friss, párolt vagy grillezett zöldségekre és húsokra. Sőt, a levesekbe is, mert itt is kiemeli az ízeket, már-már fűszerként viselkedik.
  • “Én mindent főzök vele, még a jó magyar pörköltet is, sőt, sütéshez is használom” – árulja el Lopes-Szabó Zsuzsa.

Az olívaolaj külsőleg is alkalmazható, például égési sebekre, rovarcsípésre, ekcémára, pikkelysömörre és száraz bőrre. A sebgyógyításnál ügyeljen arra, hogy a felszíni sérülésnél komolyabb esetekben mindig forduljon orvoshoz.

Bőrünket az olívaolaj belsőleges fogyasztása is ápolja, hiszen a benne lévő antioxidánsok a bőröregedés lassításában is szerepet játszanak.

Az olívaolaj 100 grammonként körülbelül 884 kalóriát tartalmaz, ezt is figyelembe kell venni, különösen akkor, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóktól.

Azt azonban leszögezhetjük, hogy jellemzően nem a salátákra, levesekre, pirítósra csorgatott vagy a főzéshez használt olívaolaj tehet a plusz kilókról. Hanem azok az üres kalóriákat hordozó falatok, amelyeket a szervezetünk igényein felül, észrevétlenül viszünk be nap mint nap.

Az extraszűz olívaolaj ebben is pozitív változást hozhat, az életmódváltás felé lendítve bennünket. Kíváncsiak leszünk arra, hogy mit hoz ki az olívaolaj egy sült zöldség vagy leves ízéből, a bő zsírban sütés helyett a kevesebb zsiradékra szavazunk.

Hosszú élet, apró változások

A hosszú élet egyik titka a kék zónák tapasztalata szerint nem más, mint hogy a legapróbb életmódbeli változtatás is számít. A finomított cukor lecserélése, a közös gyógyteázás a családdal, a rendszeres mozgás a természetben. Ebbe a sorba tökéletesen beleillik az olívaolaj használata is.

Melyik a legjobb olívaolaj? Ahány vidék, annyiféle olívaolaj! Ennek alapján még nem lehet, és nem is érdemes “győztest” hirdetni. Az biztos, hogy a hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj értékei vitathatatlanok. A kemikáliáktól mentesen, kézműves technikával sajtolt olívaolaj veszít a legkevesebbet az olajbogyóban lévő antioxidánsokból, vitamonokból, zsírsavakból.

A Györgytea kínálatában szereplő 4C prémium extraszűz olívaolaj Dél-Portugáliából, Alentejo vidékéről, ezen belül is egyenesen Lopes-Szabó Zsuzsa és férje kertjéből kerül a virtuális polcokra. “Az olívaolaj itt olyan természetes, mint a víz, eszik, isszák és bőrükre kenik.” – mondja Lopes-Szabó Zsuzsa.

Üzemük kapacitása a kézműves jellegű olaj előállításához elegendő, és a hagyományos elveken alapuló gyártási technikának köszönhető, hogy a 4C prémium extraszűz olívaolaj már az első évben ezüstérmes lett egy lisszaboni nemzetközi versenyen, és közönségdíjat kapott a zürichi egyetemen.

Ajánlott termékek

Prémium extraszűz olívaolaj