Negyedik alkalommal Csíksomlyón

2019. július 5-én a IV. Székelyföldi Gyógynövénynapot több mint ötszázan keresték fel, hogy székelyföldi és magyarországi előadóktól tájékozódjanak a gyógynövényekről, továbbá megismerhessék a székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságokat.

A rendezvényen jelen volt a Kárpát-medence két Magyar Örökség díjasa, Macalik Ernő biológus, gyógynövényszakértő, aki a gyógynövényterápiák modern orvoslásban betöltött szerepét, jelentőségét hangsúlyozta. Dr. Csomai Zita orvos-természetgyógyász a rákbetegségek összetett szemléletű kezelésének fontosságáról beszélt. Fráter Erzsébet, a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátora a Biblia növényeiről tartott előadást. Flórián Albert, a Székely Herbárium Egyesület elnöke beszámolt azon kezdeményezésről, amelynek eredményeként összefogással igyekeznek elősegíteni a székelyföldi gyógynövényes gazdaságok munkáját. Gyuri bácsi a gyógynövényekkel történő egészségmegőrzés fontosságát hangsúlyozta. A rendezvény elsősorban a székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságokról szólt, ők kaptak bemutatkozási lehetőséget, hogy a szélesebb társadalom is megismerhesse tevékenységüket.

A rendezvény idén is tánccal vette kezdetét. A székelyföldi gyógynövényünnepet és a vendégeket a helyszínt biztosító, Böjte Csaba ferences szerzetes által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói és kászoni gyermekotthonainak növendékei dalcsokorral és népdallal köszöntötték, az este folyamán pedig a Role zenekar tette emelkedettebbé a hangulatot. Idén is jelen voltak az Erdélyi Ízőrzők, újragondolt receptek alapján a helyszínen készített székelyföldi ételeket kínáltak.

A Székelyföldi Gyógynövénynap megálmodói, Gyuri bácsi és Lakatos Márk túravezetőnk elkötelezettek a Székelyföld gyógynövényügye iránt.

 

(Fotók: Dr. Csomai Zita, Pál Zoltán, Kelemen Gabriell)