Irány a természet, várnak a gyógynövények!

Irány a természet

Kezdjük az 5 fontos szabállyal, melyeket a gyógynövényszedés során szem előtt kell tartanunk.

  1. Természetvédelmi területen semmilyen növényt nem szabad leszedni.
  2. Megfelelő növényismeret hiányában ne szedjünk semmilyen gyógynövényt, mert kárt okozhatunk magunknak.
  3. Csak olyan tiszta helyről szedjünk gyógynövényt, mely nem poros vagy szennyezett terület.
  4. Személyenként és naponként maximum 2 kilogramm gyűjthető szabadon, a nem védett területen, állami erdőben.
  5. Ha leveleket szeretnénk gyűjteni, azokat a harmat felszáradása után, délelőtt érdemes szedni. A virágok szedése napsütésben célszerű, mikor teljesen kinyíltak. Magokat és terméseket, a déli hőséget leszámítva, egész nap gyűjthetünk.

Most, hogy áttekintettük a gyűjtés legfontosabb előírásait, nézzük meg a május-június 5 legkedveltebb gyógynövényét, melyeket mi is könnyen felfedezhetünk a természetben.

  1. Fehér akác

Fehár akác

A fehér akác virágjából kellemes, édeskés ízű élvezeti tea készülhet. Bár virágját nyersen is szokták enni, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okozhat. Teaként fogyasztva kiváló köhögéscsillapító és nyákoldó. Továbbá nagyon jó gyomorsavtúltengésre és refluxra is. Ha székrekedés kínozza, arra is megoldást nyújt. A fehér akácból készült tea korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. Megelőzésre heti 1-2 csészével ajánljuk fogyasztani.

  1. Fekete bodza

Fekete bodzaA fekete bodza virágából készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Sokan immunrendszeri serkentőként használják, de kiváló megfázásra, hörghurutra és izzasztószerként is. A friss bodzahajtás erős hashajtó. Ezenkívül még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre is alkalmazható. A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk fogyasztását. A bodzának a levelét is felhasználhatjuk, mely vízhajtó és hashajtó, reumás fájdalmakat enyhít, továbbá lázcsillapításra is alkalmazhatjuk.

  1. Gyermekláncfű

GyermekláncfűA gyermekláncfüvet ismerhetjük még pongyola pitypang néven is. Gyökerét és levelét gyűjtjük. Ezt a növényt főként a májműködés segítésére, epetermelés fokozására használjuk. Cukorbetegek diétájában is alkalmazható a gyökerének inulintartalma miatt, míg a levelét, mely ásványi anyagokban és vitaminokban is gazdag, akár saláták részeként nyersen is fogyaszthatjuk. A gyermekláncfű továbbá oldja a koleszterint és csökkenti a vérzsírt is. Ezenkívül még tonizáló, étvágyjavító, valamint emésztést serkentő és erős vizelethajtó hatásáról is ismert.

  1. Hárs

HársHa megfázásról vagy influenzáról van szó, a hárs a leggyakrabban használt gyógynövény. Mivel erős izzasztó hatású, lerövidíti a gyógyulási időt. Csillapítja a lázat és a köhögést, megszünteti a fejfájást. Kádfürdőként az ízületi fájdalmakra, hólyaghurut esetén ülőfürdőként lehet hasznos. Nem mellesleg az orrváladék mennyiségének csökkentésére is alkalmas. Ezenkívül a másik fontos tulajdonsága az idegnyugtatás. Így álmatlanság, enyhe depresszió esetén, valamint ideges görcsökre is alkalmazható. Fontos kiemelnünk, hogy szívbetegeknek nem javasoljuk.

  1. Galagonya

galagonyaA galagonyának rendkívül jó a szíverősítő és szívnyugtató hatása. Amellett, hogy serkenti a szívizom vérellátását, valamint értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, a fogyasztása javallott koszorúér-betegségek esetén. A vérkeringési problémák enyhítésében is segít, továbbá visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Ezenkívül az öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire is ajánlott.  A tartós, folyamatos fogyasztása a megelőzés szempontjából fontos. Még a huzamosabb ideig tartó alkalmazása során is teljesen veszélytelen, mivel nem alakul ki hozzászokás, hatóanyaga nem toxikus, s nem halmozódik fel a szervezetben. Másik nagy előnye, hogy terhesség alatt is fogyasztható. Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és nehézlégzést lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van.

Ajánlott termékek