X. Gyógynövénynapok: egy fesztivál, ami egyre csak fiatalodik

Immár tizedik alkalommal töltötték meg a gyógynövények szerelmesei Bükkszentkeresztet az ország legnagyobb gyógynövény ünnepén, a X. Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokon.

Az idei rendezvény struktúrájában kicsit más volt, mint a korábbiak: egy időpontban több párhuzamos szakmai előadás közül lehetett választani, hogy mindenki követhesse személyes érdeklődését, a gyerekek külön helyszínt is kaptak, a Gyerekszigetet, ahol a kézműves foglalkozások mellett népi játékok sokasága várta őket, mert szerettük volna a családbarát jelleget is megerősíteni. Az egészségügyi szűrőkamion idén is beparkolt a faluba, a tornateremben alternatív tanácsadás zajlott, a gyógynövény felismerés játékra és gyógynövénytúrára idén is volt mód (majdnem ezren túráztak velünk a rendezvény alatt), és most először gerincjógán is részt vehettek a vállalkozó kedvű ifjabb és idősebb hátfájósok. Az előadástémákat illetően igyekeztünk a fiatalokat érintő témákat is behozni (endometriózis, ételintolerancia, párkapcsolati kérdések, gyermekvállalás, kineziológia, újrahasznosítás a mindennapokban). A célunk az volt, hogy mindenki saját magára tudja szabni a programokat.

És hogy mi volt mindezeknek a változásoknak a következménye? A fesztiválközönség látványos megfiatalodása: rengeteg kisgyerekes család pihent a rendezvény egyik kedvenc helyszínén, a ligetes területen húzódó Gyerekszigeten, fiatal párok, baráti társaságok bukkantak fel a szakmai előadásokon. Dacára annak, hogy az ötletgazda, Szabó Gyuri bácsi már 88 éves, éppen az ő nyitottsága, tanulni és a tanítani vágyása garantálja, hogy a Gyógynövénynapok egy friss, naprakész témákkal jelentkező, több generációt megszólítani kész fesztivál.

Ahogy a szombati megnyitón Jámbor Flórián, Bükkszentkereszt polgármestere is felhívta rá a figyelmet, hogy bár Gyuri bácsi a közösség legidősebb férfitagja, mégis fiatalokat meghazudtoló energiával, fáradhatatlanul járja az országot, hogy még több hívet szerezzen szeretett gyógynövényeinek. Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes szintén a legmelegebb szavakkal köszöntette a füvesembert. Kertész Zsuzsa, az esemény háziasszonya a szokott derűs profizmussal vágott bele a kétnapos esemény felkonferálásába. A rendezvényt Kautzky Armand színművész vezette fel Kányádi Sándor Előhang c. versével.

Az első előadást, ami a modern család leghasznosabb gyógynövényeiről szólt, a bükki füvesember lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta és Gyuri bácsi közösen tartotta. A kismamák által is fogyasztható gyógynövényektől indulva haladtak át az emberi életúton, kitérve a leggyakoribb betegségek gyógynövényes gyógyítására. Az ismeretterjesztés ez alkalommal az érzékszerveknek is szólt: frissen szedett gyógynövényekkel ismerkedhetett a közönség, körbejárt pl. a jellegzetes illatú, a reggeli hányinger ellen is kiváló fürtös menta, vagy az enyhe nyugtató, elalvást segítő hatású citromfű, amit megnézhetett, szétmorzsolhatott, megszagolgathatott mindenki. Gyuri bácsi mesélt arról is, hogy az orvosa a legutóbbi vizsgálaton azt mondta neki, hogy a szíve a legutóbbi vizsgálat szerint akár egy 20 évesé is lehetne: a titka az, hogy galagonyateával és galagonya tinktúrával tartja rugalmasan az érfalakat.

Kautzky Adrienn okl. természetgyógyász, reflexológus

Kautzky Adrienn okl. természetgyógyász az ételintolerancia veszélyeiről beszélt.Kautzky Adrienn okl. természetgyógyász az ételintolerancia veszélyeiről beszélt. Felhívta rá a figyelmet, hogy sokan összekeverik az ételallergiával, pedig nem ugyanaz: az ételallergia esetén az allergizáló anyagból minimális mennyiség is azonnali, látványos, és akár rendkívül súlyos tüneteket produkálhat, míg az ételintolerancia káros hatásai késleltetett, elnyújtott reakcióidővel, akár évek múlva bukkannak csak fel. Bár az ételintolerancia egy egyszerű vérteszttel megállapítható, az orvosok gyakran mégsem ismerik fel. Az ételintolerancia tünetei változatosak: a leggyakoribb emésztőszervi tüneteken (mint a puffadás, a hasmenés, a böfögés) túlmutatva sokszor kevésbé bejósolható tünetekhez, betegségekhez is vezetnek. A megmagyarázhatatlan fogyás és hízás, a migrén, a krónikus ízületi gyulladás, az irritábilis bélszindróma, az autoimmun betegségek, a különféle bőrproblémák, de akár a depresszió, sőt az autizmus hátterében is állhat fel nem ismert ételintolerancia.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó

Árvai Nóra pszichológus egyrészt a női betegségek párkapcsolati hatásait tárgyalta, másrészt tartott egy előadást az endometriózisról.Árvai Nóra pszichológus egyrészt a női betegségek párkapcsolati hatásait tárgyalta, másrészt tartott egy előadást az egyik legkellemetlenebb női problémáról, amit sok tabu övez: az endometriózisról. Ez a furcsa, fájdalmas összenövésekkel járó, rejtélyes betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel jár (kismedencetáji fájdalom, rendkívül erős menstruációs görcsök, derékfájás, fájdalmas szexuális élet, meddőség, magasabb vetélési kockázat), de mivel nincsenek külső jelei, és csak laporoszkópos műtéttel diagnosztizálható, általában 10 év telik el a pontos diagnózisig.  Krónikus betegségről van szó: a műtét után  rendszerint ismét kiújul a betegség. Az előadó szerint nagyon fontos, hogy a szükségszerű műtéti beavatkozáson túl arra is figyeljünk, hogy feltétlenül szerezzük vissza a kontrollt az életünk felett, béküljünk ki a testünkkel, ne mondjunk le a gyermekvállalásról, táplálkozzunk tudatosan, jógázzunk vagy végezzünk Pilatest, és találjuk meg a számunkra megfelelő stresszkezelési technikát, ami visszaadja hitünket a saját testünk erejében.

Dr. Vértesi Gabriella főorvos, immunológus

Dr. Vértesi Gabriella főorvos, immunológus arra keresett választ, hogyan lehet elindulni az egészségtudatosabb mindennapok felé.Tudta, hogy honfitársaink 28,5 %-a túlsúlyos (a BMI indexe magasabb, mint 30), és ezzel a WHO Európa egyik legegészségtelenebb nemzeteként tart számon minket? Dr. Vértesi Gabriella főorvos, immunológus Az életmód az egészség záloga című előadásában arra keresett választ, hogyan lehet apró, pozitív lépésekkel elindulnia az egészségtudatosabb mindennapok felé. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert a családi minták átöröklődnek, kövér kisgyerekekből lesznek a legvalószínűbben túlsúlyos felnőttek. De ha a gyermekeink azt szokják meg, hogy a hétvégét egy kiadós kirándulással is lehet tölteni, és a köret nem csak sült krumpli lehet, hanem zöldség is, már jó példát mutatunk nekik. Leszögezte azt is, hogy a saját életünkért mi vagyunk a felelősek: a kötelező szűrővizsgálatok rendszeres beiktatása pedig sokszor életet menthet.

Szabó György, a bükki füvesember

Gyuri bácsi két fontos témáról is beszélt a rendezvényen, egyrészt az aktív időskorról, másrészt a férfiak egészségvédelméről.Gyuri bácsi két fontos témáról is beszélt a rendezvényen, egyrészt az aktív időskorról, másrészt a férfiak egészségvédelméről. Felhívta rá a figyelmet, hogy a férfiak rendre elhanyagolják az egészségüket, ezért tartott egy előadást kifejezetten a férfiaknál gyakran előforduló  problémákra fókuszálva. Előkerültek a prosztatagondok, melyek megelőzhetők kisvirágú füzikével, az alacsony spermiumszámból eredő gyermeknemzési problémák, melyekre gyógyír a zeller és a fürjtojás sárgája. Felhívta a figyelmet a vastagbélrákkal kapcsolatban a nem megfelelő étkezési kultúrára is (nem szabad degeszre enni magunkat, legalább 60-szor meg kell rágni a falatot). 40-50 éves kortól Gyuri bácsi rendszeres tükrözést javasol, hogy kiderüljön, van-e polip a vastagbélben, ha igen, akkor 6 hetes diólevél kúrával elejét lehet venni a súlyosabb problémáknak, mellesleg pedig a diólevél tea fogyasztása a Crohn-betegség és az aranyér kialakulását is gátolja. Az is kiderült, hogy az almát és a szilvát székletsegítő hatásuk miatt is érdemes enni, de a gyújtoványfűnek is jó a hashajtó jellege.  Refluxra fehér akác teát, gyomoridegre orbáncfüvet ajánlott a bükki füvesember.  Előadása után nyilvános tanácsadás következett, amit lányával együtt tartott: a szokásos módon, mindkét nap több mint egy órán át felváltva válaszolták meg a hallgatóság által korábban leadott egészségügyi kérdéseket.

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, gyógynövény szakértő

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, gyógynövény szakértő előadásában megbetegedésünk és a gyógyulásunk okait járta körül.Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, gyógynövény szakértő előadásában megbetegedésünk és a gyógyulásunk okait járta körül. Az egészség fogalmát kitágította azzal, hogy az egészséges ember jókedvű, aktív, cselekvő, vannak életcéljai, szolidáris a környezetével, jól érzi magát a bőrében. Édesapját hozva fel példaként, leszögezte, hogy Gyuri bácsi nem azért olyan aktív 88 évesen, mert egészséges, hanem azért olyan egészséges, mert aktív, teljes életet él. Hangsúlyozta, hogy agyunk öngyógyító képessége óriási, be tudjuk magunkat programozni a betegségre és a gyógyulásra is. A gyógyító folyamatokat segíti tehát a tudatos táplálkozás, a rendszeres, szabad levegőn végzett sport, a természet gyógyító erejét hordozó gyógyteák, a meditáció, a pozitív gondolkodás. A rendezvény mottójául választott mondatot – Harmóniában önmagunkkal, családunkkal és a környezettel – tágabb kontextusba helyezte, rámutatva, hogy nem jó jel, hogy a vegyi anyagok miatt pusztulnak a méhek, pedig a környezetvédelem mindannyiunk ügye kellene, hogy legyen.

Dr. Sári Erzsébet orvos, természetgyógyász

Dr. Sári Erzsébet belgyógyász, természetgyógyász a testi betegségek lelki okait vette sorra, külön kiemelve a stresszt és a félelmet.Dr. Sári Erzsébet belgyógyász, természetgyógyász a testi betegségek lelki okait vette sorra, külön kiemelve a harmonikus belső egyensúly legnagyobb ellenségeit, a stresszt és a félelmet. Hangsúlyozta, hogy az emberi szervezet tökéletes, az anatómia hiánytalanul kiszolgálja a funkciót: pl. nap, mint nap rákos sejtek ezreit pusztítja el a testük, amíg természetes öngyógyító ereje működik. A negatív érzések, mint a feszültség, szorongás, harag, kisebbrendűségi érzés, és az ezeket tápláló negatív gondolatok, kivetítések táplálják a betegségeket. A test először csak tünetekkel jelez, de ha nem változtatunk, ezekből krónikus problémák is lehetnek. Az orvosnak szakmai kötelessége a tüneteket gyógyszerekkel gyógyítani, de mivel nem ismeri a beteg személyiségét, körülményeit, problémáit, nem a teljes embert gyógyítja. Ha már évtizedek óta szedünk egy gyógyszert, bizony érdemes a mélyére ásni, hogy vajon milyen érzések, dédelgetett sebek vannak az adott probléma mélyén, és vajon mit tehetünk mi magunk azért, hogy alternatív utakat keresve segítsük a gyógyulásunkat.

Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító

Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító a női és a férfi lét mélyebb titkairól, valamint az embriókori traumákról beszélt.Dr. Gelléri Julianna interdiszciplináris gyógyító is nagyon izgalmas témákat tárgyalt, beszélt egyrészt a női és a férfi lét mélyebb titkairól, és egy még rejtélyesebb jelenségről, az embriókori traumákról. Ez utóbbi egy különös jelenséget takar: a személyiségre számtalan tudattalan folyamat hatással van, többek között a felmenőink, elődjeink „programja” (a generációkról generációkra öröklődő betegségek, forgatókönyvek), másrészt az „indítóprogramunk”, azaz a fogantatásunk, születésünk körülményei. Több évtizedes praxisa során azt tapasztalta, hogy súlyos problémák is mérsékelhetők azáltal, ha tudatosítjuk, hogy felmenőink programját nem vagyunk kötelesek továbbvinni. Meg tudjuk változtatni a sorsunkat, nem kell egész életünkben bűntudatot éreznünk vagy áldozatként sodródnunk, csak mert átvettünk egy olyan terhet, ami nem is a miénk.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője

Erős Antóniát, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megalapítóját és vezetőjét arról faggattuk, hogyan lehet teljes életet élni cukorbetegen.Erős Antóniát, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetőjét arról faggatta Kertész Zsuzsa és Lopes-Szabó Zsuzsa, hogyan lehet teljes életet élni cukorbetegen. A válaszokból az derült ki, hogy mindent lehet, csak mértékkel, mert nincs az az inzulin, ami ki tudna védeni egy máglyarakást. Ha viszont egy cukorbeteg rászokik arra, hogy gyakran egyen keveset, mérséklődnek a falásrohamai, és az sem olyan bonyolult, hogy egy idő után már ránézésre meg tudja állapítani akár egy éttermi étlap esetén is, hogy miből rendelhet.  Az alapítvány vezetőjeként az ismeretterjesztés híve, ingyenes oktatóprogramjukat, a Belevaló programot például azért hozták létre, hogy a pedagógusok egy rövid gyakorlati képzés keretében megtanulják, hogyan lehet szakszerűen ellátni egy cukorbeteg gyereket, akiket hazánkban sajnos gyakran fel sem vesznek óvodába. És akkor tudja, hogy jól végezték a dolgukat, amikor a képzésen résztevők megkönnyebbülten közlik a nap végén: „Ez nem is olyan nagy dolog!”

Kőrösi Gyula gyógymasszőr, manuálterapeuta

Kőrösi Gyula manuálterapeuta a gyermektelenség lelki és energetikai okait vette sorra.Kőrösi Gyula manuálterapeuta a gyermektelenség lelki és energetikai okait vette sorra. A várandósságot az  előadó szerint a túl alacsony testzsír is megakadályozhatja (20% alatt), de az intenzív sportot is úgy dekódolhatja a szervezet, hogy az illető „menekülésben van”, tehát nem tudná kihordani a gyermeket. A depresszió vagy a krónikus stressz szintén rontja a megfoganás esélyét. Praxisából számos olyan esetet is ismertetett, melyeknél nem fiziológiai akadálya volt a teherbeesésnek, hanem érzelmi, gondolati blokkok akadályozták a gyermekáldást. A szüléstől való, tudat alatti, elfojtott félelmeknek számos oka lehet: szóbeli vagy fizikai bántalmazás, korábbi abortusz vagy vetélés, esetleg szexuális erőszak, vagy akár egy gyermek elvesztése. Az előadó szerint ezeken a tényezőkön lehet változtatni, a blokkok testi-lelki-szellemi síkon is feloldhatók.

Kump Edina zöld életmód tanácsadó

Kump Edina zöld életmód tanácsadó a hulladékfeldolgozásról tartott előadást, felvázolva, hogy melyik korban mit kezdtek a szeméttel.Kump Edina zöld életmód tanácsadó egy történeti áttekintéssel kezdte a hulladékfeldolgozásról szóló előadását: felvázolta, hogy melyik korban mit kezdtek a szeméttel. A görögök a városon túl hoztak létre hulladéklerakókat, és a szennyvízelvezetést is ők találták fel, a középkorban az utcára öntötték a szemetet a városlakók, ami fertőzésekhez, járványokhoz vezetett, az ipari forradalom után viszont ismét a városhatáron kívülre kerültek a szeméttelepek. A fogyasztói társadalmat az 1960-as évek és a műanyag-tömegtermelése hozta el, ekkor vált általánossá az a szokás, hogy felhalmozzuk a tárgyakat, de ha elromlik, semmit nem javíttatunk meg, hanem mindig mindenből újat vásárolunk. Megtudtuk, hogy a hulladékpiramis alján a szemétlerakás, utána a szemétégetés foglal helyet, ezeknél már sokkal ajánlhatóbb megoldás a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás, de az előadó legjobb szívvel a hulladék megelőzést ajánlotta a hallgatóságnak, vagyis azt, hogy próbáljunk meg eleve jóval kevesebb szemetet termelni. Ha felelősen gondolkodunk a környezetvédelemről, a bolygónk jövőjéről, érdemes apró lépésekkel elmozdulni ebbe az irányba.

Reméljük, idősek és fiatalok, baráti társaságok és családok egyaránt jól érezték magukat a természetszerető, rokon lelkek között, és mindenki hazavitt magával valami szívmelengető, fontos élményt, értékes tanácsot.

Jövőre ismét szeretettel várunk mindenkit Bükkszentkereszten!