A kora nyári Bükk

Az idei év szokatlanul kezdődött. A tél nagyon enyhe volt, tavasszal nagyon sokat esett. Ezért május végén sok minden történt egyszerre a Bükkben.
Az erdők, mezők szinte egyszerre borultak virágba. A természet a tavalyi évhez képest 2 héttel előrébb jár. A vadalma virágzatát még le sem hullatta, de már a fehér akác is levirít. Pedig e két növény virágzása között rendszerint 2-3 hét is el szokott telni.

A látvány magáért beszél

Az, aki most a Bükk-hegység ormain sétál, csodás látványban gyönyörködhet. A galagonya bokrok és a fehér akác virága fehérre festik az erdő széleit. A mezők kékbe és rózsaszínbe öltöznek. Az ösztörűs veronika kék virágzata égszínkék foltokban pompázik. Ezt a gyógynövényt a népi gyógyászatban érrendszeri problémákra használjuk – nagy sikerrel. A veronikának enyhe nyugtató és koleszterin szint csökkentő hatása is van. A Gyuri bácsi-féle Tyúkhúr teakeverék (Érbarát tea) egyik fontos összetevője. A kakukkfű is kibontotta apró kis rózsaszín virágát. A fűszerként is ismert növény kiváló immunerősítő.

Illatok áradata

Az egyszerre virágzó bodza és fehér akác külön külön is elbódítják az arra járót, hát még ha egymás mellett virágzanak. Ilyenkor egész illatkompozíciót érezhetünk. A tavasz illata ez. A most virágzó csipkerózsa rózsaszín bimbója kellemes, üde illatú. A kis csomókban növő kakukkfüvet is érdemes elmorzsolni, szagolgatni, illóolaj tartalma ilyenkor a legnagyobb.

Hangok, neszek

A mezők, irtás rétek egyre hangosabbak a méhek, dongók döngicsélésétől.
A dagonyák csendjét kis kondák zaja töri meg. A kis vad malacok most ismerkednek az iszapfürdőzéssel, aminek a vége mindig az önfeledt játszadozás.

A kétéltűek is előmerészkedtek téli rejtekeikből. Késő délutáni órákban nagy számban találkozhatunk a foltos szalamandrákkal. Ilyenkor indulnak el vadászni. Fontos, hogy ne érintsük meg ezt az élőlényt, mert a bőre toxinokat tartalmaz így rengeteg bosszúságot, okozhat. Szigorúan védett, ezért se bolygassuk nyugalmát!
Sok csapadék hullott a tavasszal, ezért rengeteg csermely jelent meg a Bükk alacsonyabb pontjain. A kisebb csapadékgyűjtő medencékben nagy számmal találhatunk békákat is, melyek petéiket a vízbe teszik le. Késő este az ő nászuktól hangos az erdő.

Napközben a madarak éneke uralja az erdő csendjét. Ebben az időszakban rengeteg kakukkszót lehet hallani. Mint tudjuk, nagy örömmel teszik le tojásukat a többi énekes madár fészkébe. A fekete rigók folyamatosan védik territóriumukat a többi hímmel szemben ezért állandó zajongás van a hímek körül.

A kopár tél után jól esik körbenézni a zöldellő tájon. A zöld szín nyugtató hatással van ránk, emberekre is, ezért is van úgy, hogy a természetben feltöltődünk, megnyugszunk és sok minden a helyére kerül bennünk.

Ajánlott termékek

Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)
Galagonya virágzó ágvég tea