Gyógyteákról általában

1. Kell-e a gyógyteák fogyasztásában szünetet tartanom, és ha igen, akkor mennyi ideig?

Egyes gyógynövények csak kúraszerűen alkalmazhatók. Ezeknek a gyógynövényteáknak a fogyasztásában legalább fele annyi ideig kell szünetet tartani, mint amennyi ideig ittuk az adott teát. Pl. a cickafark teát legfeljebb 6 hétig javasoljuk inni és a kúra legalább 3 hét szünet után ismételhető. Ha ugyanezt a teát csak heti 1-3 alkalommal isszuk, akkor nem szükséges szünetet tartani a fogyasztásában.

2. Gyógyszer mellett fogyaszthatok-e gyógyteákat?

A gyógynövényeket minden esetben kiegészítő kezelésként javasoljuk az orvosi terápia mellett. A különböző gyógyszerek és a teák fogyasztása között teljen el legalább 2 óra, hogy a hatóanyagok zavartalanul fel tudjanak szívódni. Vannak olyan gyógynövények, melyek bizonyos gyógyszerek mellett nem alkalmazhatók. Pl. a diófalevél teája vérhígító gyógyszerek mellett nem javasolt belsőleges fogyasztásra. A gyógynövények ellenjavallataival kapcsolatban mindenképpen érdeklődjön az info@gyorgytea.hu e-mail címünkön vagy kérjen segítséget telefonon tanácsadóinktól a 0036 46 390 278-as központi telefonszámon, hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig.

3. Egyszerre több betegségem van, melyik gyógyításával kezdjem?

A különböző teák és gyógyszerek közt mindig el kell telnie legalább 2 órának. Így egy nap 4-5 csésze teát is lehet inni. Ha ennél a mennyiségnél több teát kellene fogyasztani, vagy több gyógyszert is kell szedni, akkor rangsorolni kell a betegségeket. Érdemes elsőnek a legsúlyosabbat választani és úgy haladni tovább.

4. Reggelente kávét iszom, utána lehet gyógyteát fogyasztani?

Legalább fél óra szünetet kell tartani a tea és a kávé fogyasztása között, hogy ne zavarják egymás felszívódását.

5. Nem szenvedek semmilyen betegségben, de szeretnék gyógyteát fogyasztani. Mit tegyek?

A betegségek megelőzésében is felmérhetetlen fontosságúak a gyógynövények. Heti 2- 3 csésze egy-egy teából segíteni fog abban, hogy a betegségek ne alakuljanak ki, vagy csak sokkal később és gyorsabb lefolyásúak legyenek. A betegségek megelőzésénél minden szervünket be kell vonni. Váltogassuk naponta a teákat, amiket fogyasztunk. Egy-egy növény egy héten legfeljebb 3 alkalommal kerüljön sorra. Igyunk élvezeti teakeverékeket, amelyek jó ízűek és amelyeket lehet akár huzamosabb ideig is fogyasztani. Ajánljuk egész éves Egészségvédő programunkat is, melyhez minden negyedévben egy-egy csomagot is összeállítottunk.

6. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy érezzem a gyógynövények jótékony hatását?

Minden szervezet sajátosan reagál a gyógynövényekre. Lehet 2 hét, de lehet 6 hónap is, mire egy-egy növény kifejti hatását. A növények lassabban, de tartósabban és hosszútávon hatnak. Kitartóan és türelemmel kell használni őket, hiszen sok esetben a betegség, amire azonnali hatásukat várjuk, évek alatt alakult ki.

7. Gyerekek is fogyaszthatnak gyógyteát?

Gyerekeknek is adhatunk gyógyteákat, de nem minden gyógynövényt, nem minden életkorban és 12 éves kor alatt leginkább csak hígítva (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez). Az erős hatású gyógynövényeket pedig 12 éves kor alatt egyáltalán nem javasoljuk fogyasztani. Ilyen pl. a diófalevél és a legtöbb teakeverék is. Az orbáncfű 18 éves korig ellenjavallt. A gyerekeknek adható teákkal kapcsolatban mindenképpen érdeklődjön az info@gyorgytea.hu e-mail címünkön vagy kérjen segítséget telefonon tanácsadónő kollégáinktól a 0036 46 390 278-as központi telefonszámon, hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig.

8. Állapotos vagyok. Fogyaszthatok bármilyen gyógyteát?

Várandósság ideje alatt csak nagyon kevés és gyenge gyógynövényt szoktunk ajánlani, csak olyat, ami teljes biztonsággal fogyasztható. Ezzel kapcsolatban mindenképpen érdeklődjön az info@gyorgytea.hu e-mail címünkön vagy kérjen segítséget telefonon tanácsadónő kollégáinktól a 00 36 46 390 278-as központi telefonszámon, hétfőtől péntekig 9.00-17.00 óráig.

9. Szoptatási időszakban fogyaszthatok gyógyteákat?

Általában ugyanazok a szabályok vonatkoznak a szoptatási időszakra, mint a várandósság idejére.

10. Allergiás vagyok a lándzsás útifűre, ihatom a teáját?

A lándzsás útifű levelének begyűjtése virágzás előtt történik, így nem tartalmaz pollent, ezért Gyuri bácsi ebben az esetben is javasolja fogyasztani a belőle készült teát.

11. Van a kertemben gyógynövény, használhatom?

Természetesen. Ügyelni kell arra, hogy tiszta helyről legyen a növény szedve, semmiképp sem út mellől vagy úthoz közeli kertből. A növények szedési idejét és feldolgozási módját szakkönyvekből ajánljuk elsajátítani.

12. Hogyan készítsek ülőfürdőt?

Az ülőfürdőhöz legalább 5 liter gyógytea szükséges, melyet 5 púpozott evőkanál teafűből forrázással készítünk és a fürdővízhez öntünk. Fontos, hogy a vízbe semmi mást (pl. habfürdő) ne tegyünk, amíg a gyógynövényes fürdő tart. Lehetőség szerint 20 percig üljünk a vízben, ügyelve arra, hogy a fürdővíz ne érjen a szív vonaláig.

13. Hogyan irrigáljak?

Irrigálás, azaz hüvelyöblítés esetén egy púpozott evőkanálnyi teafüvet 3 dl vízzel le kell forrázni, 20 percig lefedve állni hagyni, majd leszűrni. A felével kell irrigálni reggel úgy, hogy a folyadék minél mélyebben hatoljon be a méhszájhoz (pl. fekvő testhelyzetben, feltett lábakkal), a teát a lehető leghosszabb ideig visszatartva (legalább 5 percig). A megmaradt teát hűtőben letakarva kell tárolni, majd este meglangyosítani, és ugyanúgy irrigálni vele, mint reggel. Irrigátort patikákban lehet vásárolni.

14. Ihatom hidegen a teákat?

Természetesen lehet hidegen is fogyasztani a gyógyteákat, de érdemes langyosan elkortyolni azokat. Ha esetleg hideg áztatással készítjük teánkat, akkor hidegen is elfogyaszthatjuk azt, de fel is melegíthetjük legfeljebb 40 fokra. Gyógyteát azonban soha ne melegítsünk mikrohullámú sütőben, mert a benne lévő mikrohullámok roncsolják a hatóanyagok szerkezetét.