Teakészítés szabályai

1. A nap mely szakaszaiban érdemes gyógyteát fogyasztani?

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért legtöbbször a reggeli órákban javasoljuk a fogyasztásukat. A főbb étkezések után 3 órával az ember éhgyomri állapotba kerül, tehát ezekben az időszakokban is gyorsabb a felszívódási idő. A vízhajtó teákat (pl. nyírfalevél, bodzavirág, tejoltó galaj) és a tisztító hatással rendelkező teákat (aranyvesszőfű, csalánlevél, diófalevél) is érdemes a reggeli órákban, étkezés előtt fogyasztani. A nyugtató teákat a nap folyamán bármikor ihatják. Az orbáncfű teát azonban legtöbbször estére javasoljuk fogyasztani. A hashajtó teákat az esti órákban lefekvés előtt melegen kortyolják el.

2. Összekeverhetek-e több egyedi növényt egy teában?

Az azonos betegségre ható gyógynövényeket össze lehet keverni. A Bürki törvény kimondja, hogy az azonos betegségre ható növények összekeverve felerősítik egymás hatását. Meghűlés vagy influenza esetén a kakukkfűből, fürtös mentából, bodzavirágból, útifűből és apróbojtorjánból összeállított teakeverék nagyon hatásos lesz ezekre a betegségekre. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjünk össze, mert kioltják egymás hatását.

3. Mivel ízesíthetem a gyógyteákat?

A gyógyteák ízesítését nem javasoljuk. Az élvezeti teákba lehet tenni egy kevés mézet vagy citromot. De sohasem a forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C-vitaminja 40 fok felett elbomlanak. Várjanak tehát addig, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Az akácméz és a repceméz lúgos kémhatása miatt a gyomorsavval küzdő betegeknek teaízesítőként ideális. Egyéves kor alatti gyermeknek nem ajánlatos mézet adni, különösen a már nem szopó csecsemőnek, mert a méz kedvez egyfajta baktérium kifejlődésének, melynek leküzdéséhez a csecsemőnek még fejletlen az immunrendszere.

4. Hogyan készítsem a teát?

A gyógyteákat készíthetjük forrázással, főzéssel vagy hideg vizes áztatással. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, ami egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Ezt a kimért teafüvet leforrázzuk 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Mindezek után le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. Ha kicsit túllépik ezt az időt, az nem baj, de 1 óránál ne ázzon többet. A gyökereket, kérgeket és a terméseket főzni kell, magas rosttartalmuk miatt általában 5-10 percig. A mezei katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, és csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük el még a kovasav tartalmú növényeket is, pl. a mezei zsurlót. Hideg áztatással /macerálással/ készülnek a nyálkatartalmú növények, mint például a mályva, a kankalin. Ezeket 4-5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 40 °C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át.

5. Hogyan és miért kerüljem el a fém eszközök használatát teakészítés közben?

Azok a fémek, melyek modern technológiával készülnek (pl. rozsdamentes acélból), azok használhatók. Azokat a fémeket, melyekből oldódhat ki fémion, azokat nem ajánljuk. Ilyen pl. az alumínium, a réz, minden régi típusú fém és a belőlük készült eszköz. Ezek a gyógynövények hatóanyagait módosíthatják, átalakíthatják vagy hatásukat mérséklik. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a forró tea közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne legyen fémből. Használjanak műanyag, üveg vagy textil szűrőt, esetleg klórmentes papírfiltert a teakészítésnél. A fém termosz megengedett, amennyiben rozsdamentes anyagból készült.

6. Belerakhatom a teafüvet papír filterbe?

A papír filter praktikus, de arra ügyelni kell, hogy lehetőleg klórmentes papír legyen, hogy káros anyagok ne tudjanak kioldódni belőle.

7. Reggel, ha nincs időm a teakészítéssel foglalkozni, elkészíthetem előtte való este?

A gyógyteák mindig frissen a leghatékonyabbak, minden esetben inkább így ajánljuk őket. Ha ez nem megoldható, akkor készítse el este és reggel fogyassza is el a teát.

8. Hogyan tudom mészmentessé tenni a vizet?

A vizet felforraljuk, majd lehűtjük, így a mész kicsapódik belőle, lerakódik az edényre, vízforralóra.

9. Baj, ha tovább ázik a teám, mint 15-20 perc?

Lehetőleg ne ázzon tovább a tea, csak 15-20 percig. Ennyi idő alatt a hatóanyagok ki tudnak ázni. A tea hatékonyságán a hosszabb ázási idő nem javít.