2024-ben az év gyógynövénye: borsmenta

A Magyar Gyógyszertudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta választja meg az „év gyógynövényét”. A kezdeményezés célja, hogy évről évre újabb gyógynövény kerüljön reflektorfénybe, miáltal annak felhasználási lehetőségei, növénytani jellegzetességei széles körben ismertté válnak. 2024-ben az év gyógynövénye a sokak által kedvelt borsmenta (Mentha × piperita) lett, mely gyógyteák, mellkastisztító krémek és koktélok kedvelt alapanyaga.

A nimfából lett gyógynövény…

Ha egy laikust megkérünk, hogy soroljon fel néhány gyógynövényt, a „menta” nagy eséllyel köztük lesz. A menták ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetsége szerte a világon népszerű: kellemes ízük és jótékony gyógyászati hatásaik okán a legrégebben termesztett gyógynövények közé tartoznak. Különböző mentafajokkal szinte az egész Földön találkozhatunk, nemzetségükbe közel 40 faj és hibrid tartozik.

A fűszerként is kedvelt gyógynövénynemzetség neve görög eredetű. A történet szerint az alvilág istene, Hádész szemet vetett egy gyönyörű, Menthe nevű nimfára. A szerelmi viszony azonban még beteljesülése előtt kitudódott, s hogy a további gondoknak elejét vegye, Perszephoné, Hádész felesége a nimfán szörnyű bosszút kívánt állni. Hogy féltékeny neje bosszújától megmentse, Hádész a nimfát illatos gyógynövénnyé változtatta.

Menta: bors, fodor vagy fürtös

Bár a mentának számtalan faja, fajtája és hibridje van, a laikus emberek számára leginkább az íz dominanciája jelenti köztük a különbséget. Gyuri bácsi gyógynövénykertjében vendégeink 3-féle mentával is találkozhatnak: a közismert fodor- és borsmenta mellett a Bükkben vadon is gyakorta előforduló fürtös menta is telepítésre került. A három mentát nemcsak külső határozóbélyegeik alapján, de eltérő íz-illat intenzitásuk szerint is elkülöníthetjük, amely jórészt a bennük található illóolaj mennyiségének köszönhető. Míg a lómentának is nevezett fürtös menta illóolaj-tartalma 1% körül alakul, a borsosmentában ennek akár háromszorosát is megtalálhatjuk!

Menta – a sokoldalú gyógynövény

A mentaféléknek a gyógyászatban az illóolaj mellett leggyakrabban a szárítmányát használják, de alkoholban vagy mézben kivonatolva, sőt fermentált formában is alkalmazhatjuk! A népi gyógyászatban belsőleg elsősorban megfázásos tünetek kezelésére, valamint epe- és bélpanaszok kezelésére javasolják. Külsőleg görcsoldásra, fertőtlenítésre is alkalmazhatjuk, valamint antibakteriális hatásának köszönhetően a különféle szájápolási készítményeknek (fogkrémek, szájvizek stb.) is kedvelt összetevője. Kedvelt inhalálószer, de a vérkeringést lokálisan serkentő összetevőinek köszönhetően egyben sportkrémek és kozmetikumok hűsítő hatású alkotója is.

Míg saját égövünkön teáját leggyakrabban télen fogyasztják, az arab világ embere még a sivatagban is literszám issza a jóféle gyógynövényekből erősre főzött teát! A forró mentatea nemcsak az emésztésre gyakorol kedvező hatást, de izzasztó hatásának köszönhetően a szervezet hőháztartását is kedvezően befolyásolja! Saját tapasztalat, hogy a hőségben elsőre egyáltalán nem kívánt forró mentatea sokkal jobb hűsítő, mint bármelyik cukros üdítőital!

Menta – a finom fűszernövény

A mentát a konyhában fűszerként is kiválóan alkalmazhatjuk! Gyümölcslevesben, limonádékban szinte mindenki találkozott már vele, a kísérletező kedvű szakácsok, szakácsnék húsételekben, köretekben is kipróbálhatják! Teák mellett nyáron limonádékban, szörpökben, sőt a világszerte ismert és kedvelt mojito koktélban is találkozhatunk vele. A Kuba nemzeti italaként is aposztrofált koktél elkészítése rendkívül egyszerű: a fehér rum és szóda mellett mindössze nádcukorra, lime-lére, mentára, valamint igény szerint változó mennyiségű jégre van szükség!

DrPottyondy Ákos

Ajánlott termékek