Hogyan készül az olajos kivonat?

Olajos kivonat készítése

A gyógynövényeket leggyakrabban szárított formában, teaként fogyasztják, emellett azonban számos egyéb felhasználási lehetőségük is ismert. Kivonatolásnak nevezzük azt az eljárást, melynek során valamilyen kivonatoló anyaggal (víz, alkohol, olaj stb.) a gyógynövénynek valamelyik értékes belső komponensét igyekszünk kinyerni. Ezeket a kivonatokat nemcsak a gyógyászatban alkalmazhatjuk, akár a konyhában is kiváló alapanyagként használhatjuk őket.

Tea, tinktúra, macerátum

A gyógynövények kivonatolási eljárásai közül a legegyszerűbb és a legismertebb kétségkívül a tea készítése, aminek során kivonatoló közegként a vizet használjuk. A gyógynövények vízben oldódó komponenseit áztatással, forrázással vagy főzéssel tudjuk kinyerni.

A tinktúrák készítése során a gyógynövényeket alkoholban áztatjuk, amivel szintén nagyon sok értékes, gyógyhatású összetevőt tudunk kinyerni. A tinktúrákat a gyógyászatban használhatjuk önmagukban, de segítségükkel akár ízletes gyógy-, vagy élvezeti italokat is készíthetünk.

A gyógynövények kivonatolásának harmadik módja az olajos kivonatolás, azaz a macerátumok készítése, amivel a gyógynövények zsírokban oldódó hatóanyagait tudjuk kinyerni. Alapvető fontosságú, hogy kivonatolásra kizárólag csak kiváló olajat használjunk! Mivel magas minőségben ez a legkönnyebben hozzáférhető, és ár-érték aránya is kedvező, macerátumok készítésére leggyakrabban a hidegen sajtolt extraszűz olívaolajat használjuk, azonban, ha rendelkezésre áll, természetesen egyéb magas minőségű olajokkal is dolgozhatunk.

Olajos kivonat készítése

Az olajos kivonat készítése

Az olajos kivonatolásra friss és szárított gyógynövényt egyaránt használhatunk, azonban nagyon fontos, hogy a friss növény ne legyen kívülről vizes, mert az később könnyen az olaj romlásához vezethet. A macerátum elkészítése során a növényeket egy tiszta, száraz üvegbe tesszük, melyet nem túl erősen megnyomkodva nagyjából 2/3 részig töltünk meg velük.

Miután a növények az üvegben vannak, annyi olajat töltünk rájuk, míg az éppen el nem éri a növények tetejét. Ekkor néhány percig állni hagyjuk a félkész anyagot, hogy a növények közé szorult levegőbuborékok is a felszínre juthassanak. Ezt a folyamatot egy pálcikával való nyomkodással is segíthetjük.

Miután az összes buborék a felszínre jött, az olaj már nem fogja ellepni a növényeket. Ekkor a növények fölé egy nagyobb levelet, esetleg az üvegben keresztbe állítva fogpiszkálókat, vagy akár egy kisebb tiszta kavicsot teszünk, amik megakadályozzák, hogy a növények az érlelés során az olaj felszínére ússzanak. Ezt követően annyi olajat töltünk a rendszerre, ami biztosan ellepi a növényeket és az azokat visszatartó levelet, fogpiszkálókat.

Olajos kivonat készítése

Érlelés, felhasználás

A macerátumokat jól lezárt üvegben minimum 3-4 hétig sötét helyen tárolva érleljük, időnként az üveget hossztengelye körül forgatva kevergetjük. A kész olajat célszerű tisztára szűrni, majd teljesen tiszta, száraz, sötét színű üvegbe áttölteni. A macerátumokat nem tudjuk korlátlan ideig eltartani, minőségtől függően jellemzően fél-egy évig használhatók. (A szűrés után visszamaradt olajos gyógynövényeket ne dobjuk el, kiváló konyhai alapanyagként használhatjuk őket!)

A kivonatolt olajokat jellemzően étkezési vagy gyógyászati célra, de akár kozmetikumok alapanyagaként is felhasználhatjuk. Az étkezési célra készített olajokba célszerű aromásabb, illóolajat is tartalmazó növényeket tenni. Bátran használhatjuk a köményt, rozmaringot, de akár a tavaszról megmaradt medvehagymát is beleapríthatjuk. Ha valaki bírja és kedveli, úgy jóféle erőspaprikát is tehet az olajba!

Szeretné a gyakorlatban is elsajátítani a kivonatok készítésének fortélyát? Akkor vegyen részt Pottyondy Ákos 3 napos bükkszentkereszti „Csináld magad – gyógynövényes praktikák a mindennapokra” túráján!

DrPottyondy Ákos