A reggeli gyógytea fogyasztás előnyei és praktikái

gyógytea

A gyógyteák mindig is jótékonyan hatottak egészségünkre. Pozitív hatásaik évezredek óta ismertek és nagyon meghatározóak. A gyógyteáknak rengeteg fajtája létezik, melyek különböző betegségek tüneteinek és bántalmainak enyhítésére egyaránt használatosak. A gyógyító hatású teákkal kapcsolatban azonban nemcsak azzal érdemes tisztában lenni, hogy az egyes teafajták mire jók, hanem azzal is, hogy melyik gyógynövényteát mikor lehet fogyasztani. Azaz érdemes ügyelni az elkészítés idejére is.

A gyógynövényteákat szakszerűen kell elkészíteni, legtöbbjüket pedig a reggeli órákban érdemes fogyasztani.

Számos gyógytea úgy szívódik fel a leghatékonyabban, ha éhgyomorra fogyasztjuk, ezért cikkünkben a gyógyteák reggeli fogyasztásának előnyeit és jótékony hatásait mutatjuk be elkészítési tanácsokkal egybekötve.

Miért jó a reggeli teafogyasztás?

Bár vannak olyan gyógyteák, melyeket este, lefekvés előtt ajánlatos elfogyasztani, mint pl. az altató hatásúak, általánosan elterjedt tény, hogy a gyógyteákat a reggeli időszakban a legoptimálisabb elkortyolni. Ennek több oka is van, mely mind egészségügyi hatásokból eredeztethető.

Sok gyógytea antibakteriális hatással rendelkezik, számos típusuk pedig segít enyhíteni a különböző megfázásos eredetű problémákat – mint amilyen a köhögés vagy torokfájdalom –, így ajánlatos reggeli fogyasztásuk annak érdekében, hogy hatásuk egész nap fennmaradjon. A korai teafogyasztás az immunerősítésben és a koncentrációs képességek fejlesztésében is nagy szerepet kap. Régóta ismeretes ugyanis, hogy bizonyos gyógyteák segítenek az egész napos összpontosításban és koncentrálásban, ezen kívül javítják a memóriazavarokat is.

A Tyúkhúros teakeverékben (Érbarát tea) található veronika például segíti és serkenti az agyi vérkeringést, így az egész napos hatás érdekében elsősorban reggel, étkezés előtt ajánlott elfogyasztani. Ugyanakkor a teakeverék koleszterincsökkentő hatása akkor is érvényesül, ha ebéd vagy akár vacsora előtt kortyolgatjuk el az érbarát keveréket.

A tisztító jellegű teákat is érdemes mindig reggel elfogyasztani. Igyunk pl. csalánlevél vagy diófalevél teát. Sőt erre a célra még hatékonyabbak a keverék teák, mint amilyen a Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea).

Az egész napos stressz ellen is nagyon hasznos, ha a nap kezdetekor fogyasztjuk el kedvenc idegnyugtató teánkat. A citromfűlevél tea például remek választás ahhoz, hogy egész nap nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradhassunk.

Mikor készítsük el gyógyteáinkat?

A gyógyteák akkor a leghatékonyabbak, ha frissen készítjük és rövid időn belül fogyasztjuk őket. Mindenképpen próbáljuk meg beiktatni a napirendbe a reggeli teakészítést. A legtöbb gyógytea éhgyomorra fejti ki jótékony hatását, ezért a nap elején ajánlott elkészítésük. Ez alól természetesen kivételt képeznek azok a gyógynövények, melyeket kifejezetten napközben (pl. puffadás elleni teák), illetve este ajánlott elfogyasztani (pl. altató hatású teák).

Az elkészítés során ügyeljünk arra, hogy a forrázat 20 percnél tovább ne ázzon. Ugyanis ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a kívánt hatóanyagok kiázzanak a szárított növényből. A hosszabb áztatási idő nem jelent feltétlenül több hatóanyagot is, sőt még ronthat is a tea minőségén, pl. túl csersavas lesz.

Ha nem tudjuk megoldani, hogy reggel készítsük el frissen a napi teánkat, akkor ebben az esetben az esti teakészítés is szóba jöhet. Ilyenkor mindenképpen fedjük le és tegyük hűvös helyre (kamrába vagy hűtőbe) az elkészült teát és lehetőleg másnap reggel fogyasszuk is el. Ha esetleg nincsen időnk otthon meginni a teát, akkor vigyük magunkkal és még a délelőtt folyamán igyuk meg.

A hideg vizes áztatással készült teákat, mint amilyen pl. a csipkebogyó tea, mindenképpen este áztassuk be, ha ezzel szeretnénk indítani a napunkat.  A csipkebogyónak legalább 5-6 órát kell áznia, de egész éjszakára is úgy hagyhatjuk, azonban minden esetben fedjük le és tegyük hűvös helyre. Reggel szűrjük vagy passzírozzuk át, és már fogyaszthatjuk is hidegen, de akár meg is langyosíthatjuk.

Ajánlott termékek

Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)
Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)