Gyógyböjt

Gyógyböjt

Minden vallás nagy ünnepe előkészületet, felkészülést követel. A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, az erre való felkészülés a leghosszabb böjti időszak, amely hamvazószerdával kezdődik és a húsvéti feltámadási misével ér véget. Azt fontos tudni, hogy a böjt elsősorban nem valamiféle étkezésbeli önkorlátozást jelent. A lényege, hogy ezen eszköz hozzásegítsenek bennünket a belső koncentrációhoz.

A katolikus egyházban a böjt előírása az, hogy a 18 és 60 év közötti emberek böjt idején naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, péntekenként kifejezetten tartózkodni kell a húsételektől. Mivel húsvétkor a kereszténység azt ünnepli, hogy Jézus a halálával és a feltámadásával megmentette az embereket a bűntől, ezért böjti időszak egyben bűnbánati időszak is.

Jézus tanítása szerint a húsvéti böjt Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülök közelebb.

A gabonák, kásák, főzelékek időszaka is a mostani, így egészen változatos, vitaminban, ásványi anyagban gazdag, tartalmas étkezéseink lehetnek a böjti időszakban is. A nagy húsevőknél ilyenkor természetesen jelentkezhetnek a szakemberek szerint elvonási tünetek, főleg ízben hiányozhatnak ezek az ételek, de ezt megfelelő fűszerezéssel kompenzálni lehet.A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy a fehérjét mindenképpen be kell vinni a szervezetbe, ha nem is hús formájában.

Ha még inkább támogatni szeretnék testünk és lelkünk megtisztulását,   számos gyógynövénnyel egészíthetjük ki a mindennapjaink rutinját.

 

Csalán

CsalánA méregtelenítésben is segítenek a gyógynövények. A csalánlevél a legjobb vértisztító gyógynövény, vastartalma segít a vérképzésben. A diófalevél tea fogyasztása különösen ajánlott a hosszan tartó gyógyszeres, antibiotikumos kúrák után. Ha nem biztosak az arányokban, a Csalánleveles teakeveréket igyák, abban garantáltan benne van minden, ami a salaktalanítást elősegíti.

Legfontosabb méregtelenítő szerveink a máj és a vese. Ezek helyes működése elengedhetetlen feltétele a teljes méregtelenítésnek.

Aranyvessző

AranyvesszőA máj működésének segítésére igyanak meg hetente egy csésze aranyvesszőfű teát valamelyik étkezés előtt. A böjt idején kívül is végezhetnek időnként egy májtisztító kúrát az Aranyvesszős teakeverékkel: az első héten mindennap, a második héten minden másnap,  a harmadik héten minden harmadnap igyanak meg egy csészével belőle éhgyomorra. Ez a módszer epehólyag-gyulladás esetén is hatásos.

Szintén kiváló hatású a mezei katáng (cikória) teája. Mivel ennek a kórószerű növénynek levele alig van, teáját nem forrázással, hanem főzéssel készítjük. Egy adag (csapott evőkanál) teafüvet főzzenek 2-3 percig, majd hagyják állni 15 percig, utána le lehet szűrni és meginni. Jó béltisztító a gyújtoványfű teája is, melynek enyhe hashajtó hatása is van. Este tanácsos meginni.

Mezei zsurló

Mezei zsurlóA vese elégtelen működése számos betegséget provokálhat, többek között ízületi bántalmakat, idült vesegyulladást és vesekövet okozhat. Tisztítását elvégezhetjük mezei zsurlóvalNapi egy csészével 6 hétig fogyaszthatják. Segítségével akár a vesehomoktól, kisebb vesekőtől is megszabadulhatnak. Ha nagyobb a kő, érdemes a nyírfalevél teáját kipróbálni: kúraszerűen napi 1-3 csésze elfogyasztása javallott.  Két-három hét alatt várható eredmény.

A húgyhólyag és a húgyutak tisztítására, vízhajtásra a csalánlevélteát ajánljuk. Ha a tisztítókúra részeként isszák, ne igyák külön ebből a célból is. Napi egy csésze elég belőle.

Apróbojtorján

ApróbojtorjánA böjt alatt sok folyadék fogyasztása ajánlott. Jóízű teákat ajánlunk erre az időszakra, melyeket napközben víz helyett ihatnak. Ilyenek az apróbojtorján, a borsmenta, a citromfű, a kakukkfű, a szurokfű és a fürtös menta. Akár össze is keverhetik őket, az arányoktól függően más-más ízű, de garantáltan nagyon finom teákat készíthetnek maguknak. Ilyen esetben mézzel édesíthetik is őket. Csak akkor tegyék bele, ha a tea már langyosra hűlt, a forró tea hatástalanítja a méz hasznos enzimjeit.

Eredményes tavaszi nagytakarítást, azaz méregtelenítést kívánok mindnyájuknak.

Ajánlott termékek