Melegítő gyógynövények

Melegitó teák

A magyar népi gyógyászat egyik legfontosabb alapelvét a hatás-ellenhatás egyensúlyának megőrzésére való törekvés jelenti. Ilyenkor télen szervezetünket számos hűvös, hideg és nedves behatás éri, amik hatására testünk jellegzetes tüneteket produkál: folyik az orr, fáj a torok, fázik a kéz és a láb… Ha az egyensúlyi állapotot meg szeretnénk őrizni, legalább annyi meleget kell adunk szervezetünknek, mint amennyi hűtést kap máshonnan. 

A hővesztés elkerülésének legegyszerűbb módja, ha nem engedjük elveszni azt, ami már megvan, azaz például az évszaknak megfelelően öltözünk, de az aktív mozgás legalább ugyanekkora segítséget jelent. A fokozottabb izommunka egyúttal a keringési rendszert is élénkíti, ami ezáltal a test külső zónáiban található hajszálerekbe is több friss vért tud juttatni. A belső szervek friss oxigénnel való ellátása, valamint az izommunka által termelt hő még a legfázósabb embereket is hamar felmelegíti!

Tekintsük át a melegítő hatású gyógynövényeket

Szervezetünket mindemellett különféle, melegítő hatású gyógynövényekkel és fűszerekkel is segíthetjük! A holisztikus szemléletmód alapján a gyógynövényeket egyebek mellett hűtő- és fűtő hatású csoportokba is rendezhetjük. A fűtő hatású gyógynövények azonosításában ez esetben is segítségünkre van saját anyanyelvünk: a „tüzes” erejű paprika például egészen biztosan ide tartozik, de vegyünk sorra még néhány hasonlót!

Az alföldi vidékeknél egyértelműen hűvösebb erdélyi vidékeken számos ételben és italban találkozhatunk az arrafelé csombornak nevezett borsikafűvel. A méretében és megjelenésében a kakukkfűhöz hasonló növényke leveleinek íze rendkívül intenzív, nevéből is kikövetkeztethető módon erősen borsos. A szinte csípős ízű növényt nemcsak teákban, de fűszerként levesekben és húsos ételekben is használhatjuk. Téli italokban egészen különleges, fűszeres összetevő!

Elsőre meglepőnek tűnhet, de a csombornál jóval szelídebb ízvilágú, a szoptatós édesanyák által bizonyára ismert édeskömény is melegítő hatással bír. Az érett termésekből készített főzete nem csupán a tejelválasztást serkentő hatása miatt őt választó édesanyák, de a fázósabb embertársaink téli teakeverékének is hatékony összetevője lehet. Édeskés, mégis fűszeres ízvilága a termések illóolaj-tartalmának köszönhetően már akkor is jól érzékelhető, ha a teakeverékekhez csak kis mennyiségben adagoljuk.

Csipkebogyó

Az ősszel gyűjtött csipkebogyó terméseit szintén használhatjuk téli teázások során. A csak óvatosan melegített tea fanyar íze a csípős-fűszeres gyógynövényekhez hasonlóan serkenti az emésztést és az anyagcserét. Ráadásul magas vitamintartalma miatt a szervezet védekezőképességét is erősíti.

A fokhagyma mint melegítő gyógynövény

Bár vírusölő hatása miatt az elmúlt években amúgy is reflektorfénybe került a fokhagyma, azt a téli hónapokban ettől függetlenül is érdemes fogyasztani. Biztosak lehetünk benne, hogy miközben egy jóféle gerezd fokhagyma csípőssége szépen lassan egészen a tarkóig kúszik, eszünkbe sem fog jutni a vacogás…

Végezetül egy gondolat erejéig ejtsünk szót a szaunáról, vagy ahogyan eleink nevezték, az izzasztókunyhóról. A forró levegő élénkíti a vérkeringésünket, az intenzív izzadás segítségével szervezetünkből elkezdenek kiürülni a méreganyagok. A hő hatására erősödik szervezetünk öngyógyító képessége is. A szaunázást követő jeges fürdő kondicionálja a keringést, regenerálja az ereket. Éljünk vele, hiszen nem kizárólag wellness-szolgáltatás, de a gyógyító hagyományunknak is része!

Dr. Pottyondy Ákos