Az ősz gyógynövényei

Ősszel gyűjthető hasznos gyógynövény a csipkerózsa, a leggyakoribb rózsaféle. Hazánkban a Rosa nemzetség több faja ismert, legelterjedtebb a Rosa canina (csipkerózsa, gyepürózsa, vadrózsa). Szárításhoz még a fagyok előtt kell begyűjteni az élénkpirosra színeződött, de még nem kenődő, egészséges csipkebogyókat. Kerüljük a forgalmas utak mentén található csipkebokrokat! Gyűjtését megnehezítik tüskés hajtásai. A terméseket száríthatjuk egészben, ujjnyi magasságban kiterítve. Hideg vizes áztatással készítjük teáját, hogy a csipkebogyók magas C-vitamin tartalmát megőrizzük. Langyosra melegítve kevés mézzel, élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. A Bükkben előfordul a havasalji rózsa (Rosa pendulina) is. Áltermése csúcsán megmaradó csészelevelei felálló koronát képeznek, csipkebogyóinak felülete mirigyszőrös. Védett, nem gyűjtjük, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Ilyenkor, októberben utolsó virágaikat bontják a fagyok előtt a fekete nadálytő (Symphytum officinale) hajtásai. A növény kunkorvirágzatának virágai rózsaszínűek, ibolyásak.  Gyökeréből az ízületekre és sportsérülésekre jó tinktúrát készíthetünk. Gyűjtésével Gyuri bácsi mindig megvárja az első fagyokat – így tanulta javasasszony nagymamájától. Pontosan kell ismerni azonban a termőhelyét, mert a fagyokat követően a föld feletti részek elhalnak, majd elszáradva már csak nehezen fellelhető a lelőhely. Érdemes a fagyok előtt egy-egy karót szúrni a növény mellé, esetleg körbekeríteni azokat a területeket, ahol nagyobb mennyiségben él. A gyökereit ásóval emeljük ki. Az éles késsel megvágott gyökérfelület hófehér, gyűjtésre akkor a legalkalmasabb, ha sűrű, síkos gyökérnedvet fakaszt. A gyökeret megmossuk, nem szabad azonban sem súrolni, sem áztatni, mert értékes hatóanyagai kioldódhatnak. Kivágjuk az elöregedett, korhadt részeket. A ferdén, korongokra vágott gyökérszeleteket azonnal gabonaszeszbe helyezzük, úgy hogy a szesz ellepje a gyökeret. 2 hétig áztatjuk szobahőmérsékleten, majd leszűrjük. Az elkészült tinktúrát kizárólag külsőleg használjuk, izületi fájdalmakra, fejfájásra, zúzódásra.

Már szintén pirosra színeződött a galagonya termése. Tavaszi virágzásakor az egybibés (Crataegus monogyna) és a cseregalagonya (Crataegus laevigata) terméseit (virágos hajtásvégeit) gyűjtjük. Az egybibés galagonya levelei szeldeltek, termésében egy csonthéj található. A cseregalagonya (kétbibés galagonya) levelei inkább kerekdedek, két egymagvú csonthéj van termésében. Ősszel a még nem megpuhult termése gyűjthető, ami szintén rendelkezik gyógyhatással.Gyűjtése nagy tövisei miatt nehézkes, kesztyű szükséges hozzá. Vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató hatású csakúgy, mint a virágos hajtásvég.

Az erdei szeder (Rubus fruticosus) leveleit is lehet még szedni ilyenkor. Forrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. Utóbbi teszi alkalmassá köszvény gyógyítására. Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

Ajánlott termékek

Fekete nadálytő alkoholos kivonat
Galagonya virágzó ágvég tea