Őszi magok ereje: reflektorfényben a tök és a szőlő!

Őszi magok ereje:Tök és szőlő

A mostani ősz mintha a nyár minden esős hétvégéje miatt kárpótolni kívánt volna bennünket: a gyönyörű, párás-ködös napkeltéket napközben az igazi vénasszonyok nyara követte! A meleg őszi napok kiváló lehetőséget biztosítanak az ilyenkor gyűjthető növények szedésére, feldolgozására, amit akár otthoni körülmények között is könnyedén megtehetünk. Nézzük meg, mit is kezdhetünk az ősz talán két legismertebb növényével, a tökkel és a szőlővel!

Ha ősz, akkor szüret! Mifelénk ez valahogy olyan egyértelmű, mint hogy nincsen tél karácsony, sztrapacska pörc, vagy éppen szőlő mag nélkül… Ha pedig ezt a magot megspórolni nem tudjuk, nézzük meg, mire is használhatnánk a népi gyógyászatban!

Míg a szőlő magja az elmúlt évtizedekben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, kedvező élettani hatásainak köszönhetően mára ismét értékes alapanyagként tartják számon. A szüret és a borkészítés különböző fázisai során a szőlőből kinyert magokat először szárítják, majd őrléssel, préseléssel készítenek belőle különféle antioxidánsokban gazdag termékeket. A szőlőmagról Szent-Györgyi Albert már a XX. század elején igen pozitívan nyilatkozott, kiemelve, hogy a benne lévő antioxidánsok erőteljesen gátolhatják a szervezetben összegyűlt szabadgyökök károsító hatását, javíthatják a betegek általános állapotát.

A szőlőmag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha szárítás után ledarálva, őrölve keverjük valamilyen nedvesebb közeghez (joghurt, lekvár stb.), majd azzal együtt juttatjuk be a szervezetünkbe. Ezt akár otthon is megtehetjük, sőt sütőben enyhén pirítva némi karamellizált ízt is adhatunk neki.

A benne található szőlőmagolaj kinyerése már jóval bonyolultabb, komolyabb technikai felkészültséget igényel, ezért házi körülmények között nehezen kivitelezhető. A szőlőmagolaj fogyasztása ugyanakkor szintén javasolt: telítetlen zsírsavakban, E-vitaminban gazdag, ráadásul sütéshez és saláták készítéséhez is egyaránt használhatjuk. Fogyasztása kedvezően hat az idegrendszerre, szabályozza a sejtek vérellátását és a koleszterinszintet.

Legyen tehát szó szőlőmagőrleményről, olajról vagy ezek valamilyen kivonatáról, mindenképpen érdemes fogyasztani, és szüret idején legalább egy pár marékra valót félretenni a magokból!

Az ősz másik slágernövénye a sütőtök, amelynek magját és a belőle sajtolt olajat szintén számos egészségügyi probléma megelőzésére és kezelésére használhatjuk! Bár a tökmagolajról a többség jellemzően azt gondolja, hogy csak a férfiak élvezhetik áldásos hatásait, a prosztataproblémák enyhítése mellett számos egyéb, mindkét nemet érintő betegségre jelenthet gyógyírt!

Először is tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel, melyek kivétel nélkül segíthetnek bennünket immunrendszerünk télre való felkészítésében, illetve az őszi nyavalyák leküzdésében.

Mindezek mellett a népi gyógyászatban felfázás kellemetlen tüneteinek enyhítésére is javasolták, de gyulladáscsökkentő hatása miatt húgyúti és hólyagproblémák esetén is számos helyen említik. Prosztataproblémákra Gyuri bácsi a számára oly kedves kisvirágú füzike fogyasztása mellett mindig javasolta a pirítatlan tökmag fogyasztását: „naponta 5-10 mag elrágcsálásával sok bajnak elémehetünk!”

Szeressük, fogyasszuk az ősz ajándékait!

Dr. Pottyondy Ákos