Tavaszi gyógynövények

A természet már felébredt téli álmából, a fák és bokrok kibontották első lombleveleiket. A lágyszárú növények is kihajtottak és virágba borultak. Balzsamos illat lengi be ilyenkor a Bükköt.

Az enyhe napokon már megmutatta bájait a hóvirág (Galanthus nivalis). Csak gyönyörködtünk kedves virágaiban, tudván, hogy hazánkban védett növény, akárcsak a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), amelynek sötét színű vékony gyökerét egy évszázada még az állatgyógyászatban használta a javasasszony Bori néni, Gyuri bácsi nagymamamája.

A tavasz beköszöntét hirdeti a tavaszi kankalin (Primula veris) is. Neve a latin „primus” szóból ered, mely elsőt jelent. Élénksárga virágait, melyben öt narancsszínű folt található, gyógynövényként gyűjtik, köptető hatású. Könnyen összetéveszthető a védett sudár kankalinnal (Primula elatior), mely védett, ezért nem szedhetünk belőle.

Szintén a tavasz eljöveteléről tanúskodik az odvas keltike (Corydalis cava), mely lilás vagy sárgásfehér virágaival nagy, kellemesen illatos szőnyeget alkot. A helybeliek népiesen konyik-nak nevezik, nem gyűjtjük.

pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) virágos hajtásai gyűjtésének is ilyenkor van a szezonja. A belőle készített tinktúra külsőleg gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

Olykor már a hó alól is kikandikál apró, fehér színű virágaival a tyúkhúr (Stellaria media). Virágzáskor gyűjtjük föld feletti hajtását.Teáját a népi gyógyászat koleszterincsökkentésre használja. Nyers hajtásai salátaként is fogyaszthatók, C-vitamint is tartalmaznak.

Gyermekláncfű

Szintén fogyaszthatók salátaként is a gyermekláncfű (Taraxacum officinale) zsenge levelei. A keserűanyagot is tartalmazó levelek étvágyjavító, emésztést serkentő hatásúak, sok C-vitamint tartalmaznak.

Nem múlhat el tavasz az illatos ibolya (Viola odorata) nélkül. Szívesen gyűjtöttük csokorba gyermekként édesanyának, nagymamáknak. A növény valamennyi része tartalmaz szaponinokat, emiatt köptető hatású.

Az óvodai mondókából ismerős galagonya tavasszal bontja virágait. Egyaránt gyűjtjük az egybibés (Crataegus monogyna) és a cseregalagonya (C. laevigata) virágos hajtásait.

A tavaszi rétek, mezők kedves, kék virágú növénye az ösztörűs veronika (Veronica chamaedrys). Virágzásban gyűjtjük, egyik összetevője Gyuri bácsi ereinket támogató teakeverékének. Mezei csokrot nem érdemes azonban kötni belőle, mert virágai nagyon hamar lepotyognak.

Amikor csak tehetik, tegyenek nagy sétákat tavasszal is, élvezzék az ébredő természet illatát, üdítse testüket, lelküket!

Lakatos Márktúravezető

Ajánlott termékek

Pásztortáska alkoholos kivonat
Tyúkhúros teakeverék (Érbarát tea)
Galagonya virágzó ágvég tea