Univerzális segítőtársunk: a cseresznye

Még mindig tart a cseresznyeszezon. Most a későn érő fajták közül válogathatunk. Tudják-e, milyen kár kidobni a cseresznye szárát, a magját?

A cseresznyeszár kiváló vízhajtó, vesekőhajtó, nyálkaoldó, köptető, ízületi betegségek gyógyítója. Tisztítja az ér- és nyirokrendszert, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segíti  a szív munkáját. Hólyaggyulladásra, ödémára, reumára, köszvényre, hasmenésre, elzsírosodás ellen és köhögésre is használjuk.

Vízhajtásra a gyümölcs szárából főzéssel készült teát kell inni egy héten keresztül, napi egy csészével a reggeli órákban.

Hólyaggyulladásra napi három csészével ajánlatos inni étkezés előtt, amíg a panaszok fennállnak.

A szív munkáját segítendő heti 2 csészével fogyasszanak belőle a nap bármely szakában.

A bél és a gyomor elnyálkásodása esetén este lefekvés előtt igyanak egy csészével 2-3 napon keresztül, vagy amíg a tünetek fennállnak.

Tisztítókúra cseresznyével:

Mivel igen kiváló fogyasztó hatása van, ajánlatos a szezon idején 2-3 napos cseresznyekúrát tartani. Ilyenkor az étkezéseket egy fél kg cseresznyével váltjuk ki. A kúra után, míg a szezon tart, heti egy napon szintén csak cseresznyét együnk. Cukorbetegek ezt a kúrát ne végezzék, mert a gyümölcs cukortartalma megnövelheti a vércukor szintjét.

Felhasználása külsőleg:

Cseresznyemag-párna fájós testrészekre: a szárított magokat párnába varrjuk, így melegítjük sütőben vagy mikrosütőben. A meleg (nem forró!) párnát azután a fájó testrészekre helyezzük.

Nyakizom merevedés, hátfájás, görcsös hasfájás is kezelhető vele, például csecsemőknél.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből