Gyuri bácsi legendás körömvirág kenőcse visszatért – megújult formában, de megőrizve a régi tudást

Körömvirág kenőcs

Gyuri bácsi éveken keresztül visszérre, sebre, ekcémára és aranyérre ajánlotta körömvirág kenőcsét, amely immár megújult formában a Györgytea boltjaiban és webáruházában is kapható. A mai kor követelményeinek megfelelően megújított kenőcs disznózsír helyett olívaolajjal készül, és a babatermékekhez hasonlóan újrahasznosított tubusban kapható.

A régi receptet Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa modernizálta, ügyelve arra, hogy megőrizze a népgyógyászati hagyományokat. A bükki füvesember még disznózsírban főzte-áztatta a gyógynövényeket, amely ugyan remek alapanyag, ha otthoni felhasználásra készítünk kozmetikumot, azonban nagyobb mennyiségben szállítani és eltartani már problémás lehet, ezért Zsuzsa a disznózsírt kézműves, hidegen sajtolt extraszűz olívaolajra cserélte. 

Mire jó a körömvirág kenőcs?

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, amely télen-nyáron, kívül-belül szolgálja egészségünket. A körömvirág drogja a virágzata, amelyet Calendulae flos néven a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv is említ. Belsőleg  forrázással készített élénkítő és görcsoldó teaként alkalmazzuk asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Emellett gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Külsőleg sebekre, bőrelváltozásokra a narancssárga virágzatból olajos kivonással kinyert flavonoidok és szaponinok hegesítő tulajdonságát használjuk ki.

Gyuri bácsi körömvirág kenőcsét gyakran készítette visszérre, sebre, műtéti hegre, ekcémára, de sokan úgy tartották, hogy igazi csodaszer aranyérre, míg a bőrbetegséggel küzdőknek ez a készítmény volt „a” természetes krém ekcémára.

Azért lehet ilyen sokoldalú hatású a Körömvirág kenőcs, mert nemcsak a körömvirág hatóanyagait tartalmazza, hanem a közönséges cickafark, a közönséges aranyvessző és a diólevél kivonatát is. Ez a négy gyógynövény így együtt verhetetlen a nehezen gyógyuló sebek, műtéti hegek, fekély, égések és fagyások kezelésére, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén. Nyáron különösen sokakat érint a napégés. A bőrpírt a hámosító-gyulladáscsökkentő hatású körömvirág krémmel akár már néhány használat után is enyhíthetjük. 

Hogyan használjuk a körömvirág kenőcsöt?

Az érintett területet naponta többször vékonyan kenjük be a kenőccsel.

  • Seb esetén: a seb kitisztítása és a vérzés megszűnte után vékony rétegben kenjük be az érintett területet.
  • Vénagyulladás, visszér esetént: naponta kétszer-háromszor kenjük be a gyulladt vagy visszeres lábat.
  • Égési sérüléseknél: nagyon óvatosan kenjük az égett felületre, mert nagyon fájdalmas.
  • Fagyott kéz, láb esetén: a fagyott részt este és reggel vékonyan kenjük be mindaddig, amíg a fagyás nyoma – bepirosodás, viszketés – meg nem szűnik.
  • Lábgombásodásnál egy kis ruhadarabot mindkét oldalon bekenünk a kenőccsel, és a lábujjunk közé tesszük.
  • Aranyérre úgy használjuk, hogy a megmosott végbélnyílást vékonyan bekenjük körömvirág kenőccsel, valamint – ügyelve a higiéniára – a végbél zárógyűrűjén belülre is bejuttatjuk a kenőcsöt. 

Mitől natúr kozmetikum a Körömvirág kenőcs?

Zsuzsa a Körömvirág kenőcs összeállításakor kizárólag természetes alapanyagokat választott, azaz a termék nem tartalmaz semmilyen mesterséges adalék-, illat- és színanyagot. A hozzávalókat az olívaolaj, méhviasz, alkohol, izopropil-alkohol, körömvirágkivonat, közönséges cickafark-kivonat, közönséges aranyvessző-kivonat, diólevélkivonat alkotja, így használata érzékeny bőrűek számára is ajánlott. Zsuzsa elkötelezett híve a természetvédelemnek és a fenntarthatóságnak is, ezért az sem volt számára kérdés, hogy a csomagolás is újrahasznosított és újrahasznosítható anyagból legyen.

Vásárolj meg a Györgytea webáruházban, vagy a Györgytea mintaboltokban!

Körömvirág kenőcs

Ajánlott termékek