2020.10.01.
Csipkebogyó – kicsit másképp
A csipkebogyó rendkívül népszerű és elterjedt növény Magyarországon. Leginkább erdőszélen, irtásokban, hegyoldalakon találkozhatunk vele. Ismertségét jelzi, hogy népdalokban is feltűnik és a népnyelvben számos egyéb névvel illetik: vadrózsa, csipkerózsa, bicskefa, csipkefa, ebcsipke, ebrózsa, istenátkoztafa, parlagi rózsa, tüskefa.
A csipkebogyó története
Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. Úgy tartották, hogy gyökerével a veszett kutya harapását lehet kezelni.
A Bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.
Gyógyhatásai
A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
Konyhai felhasználása
Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, lattét, teát, süteményt. Egyszóval rengeteg felhasználási módja ismert, mi a hideg hónapokra való tekintettel egy levesreceptet közlünk.
Csipkebogyóleves
Hozzávalók:
- 2 bögre csipkebogyó (lehet szárított is)
- 1,5 liter víz
- 15 dkg porcukor
- 2-3 evőkanál friss citromlé
- 2-3 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés:
Alaposan megmossuk a friss csipkebogyót és kikaparjuk a magvait. Vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet és feltesszük főni (kb. 20 perc), miközben cukorral, citromlével ízesítjük.
A lisztet (vagy keményítőt) simára keverjük egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez.
Melegen és hidegen is finom, tálaláskor tejszínhabbal is díszíthetjük.
forrás: https://eletforma.hu/receptek/csipkebogyo-leves-a-folyekony-vitaminbomba/