Csipkebogyó – kicsit másképp

A csipkebogyó rendkívül népszerű és elterjedt növény Magyarországon. Leginkább erdőszélen, irtásokban, hegyoldalakon találkozhatunk vele. Ismertségét jelzi, hogy népdalokban is feltűnik és a népnyelvben számos egyéb névvel illetik: vadrózsa, csipkerózsa, bicskefa, csipkefa, ebcsipke, ebrózsa, istenátkoztafa, parlagi rózsa, tüskefa.

Csipkebogyó

A csipkebogyó története

Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. Úgy tartották, hogy gyökerével a veszett kutya harapását lehet kezelni.

A Bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Isten anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe.

Gyógyhatásai

A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik. Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Konyhai felhasználása

Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, lattét, teát, süteményt. Egyszóval rengeteg felhasználási módja ismert, mi a hideg hónapokra való tekintettel egy levesreceptet közlünk.

Csipkebogyóleves

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 2 bögre csipkebogyó (lehet szárított is)
  • 1,5 liter víz
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál friss citromlé
  • 2-3 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő

Elkészítés:

Alaposan megmossuk a friss csipkebogyót és kikaparjuk a magvait. Vízben puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. Hozzáöntünk másfél liter vizet és feltesszük főni (kb. 20 perc), miközben cukorral, citromlével ízesítjük.
A lisztet (vagy keményítőt) simára keverjük egy kevés vízzel, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a leveshez.
Melegen és hidegen is finom, tálaláskor tejszínhabbal is díszíthetjük.

forrás: https://eletforma.hu/receptek/csipkebogyo-leves-a-folyekony-vitaminbomba/

Ajánlott termékek