Indul a túraszezon, idén is vár a bükki Gyógynövénykert!

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Gyógynövénykertje május 6-tól ismét várja a látogatókat, érkezzenek az ország bármely részéről. Milyen élményekkel és tudással gazdagodhat, aki ellátogat a népi gyógyászat növényeit bemutató kertbe a családjával? És miért van Bükkszentkereszt közelebb, mint gondolnánk?

Ezt rejti a világ legnagyobb hárslevele

A világ legnagyobb hárslevele, levendula-labirintus, elmélkedésre csábító filagória a kert szívében, harapni való bükki levegő, kalandos mini játszótér a kicsiknek. A híres-neves bükkszentkereszti Gyógynövénykert már címszavakban is megkapó, hát még a valóságban.

A kert alapmotívumát a Bükk jól ismert gyógynövénye, a nagylevelű hárs ihlette, madártávlatból valóban egy hatalmas hárslevél rajzolódik ki. A gyógynövény-ágyások közötti utak és a sétaösvények erezetként futnak végig a terepen. A parasztházak hangulatát idéző fogadóépületet pedig mintha egyenesen valamelyik bükki faluból repítette volna ide egy mesebeli forgószél.

A Bükkszentkereszt határában található Gyógynövénykertbe májustól szeptemberig évente több ezer felnőtt és gyerek látogat el. De nem csak azért, hogy az ország egyik legmagasabban fekvő településén, ilyen természeti szépségek között töltse idejét…

Lapozza fel családjával a gyógynövények élő képeskönyvét!

A gyönyörködtetésen kívül a kert nem titkolt célja, hogy a hagyományos népi gyógyászatban és a modern fototerápiában alkalmazott gyógynövényeket valóságossá, kézzelfoghatóvá tegye.

Hogy többé ne legyen kétséges, hogyan néz ki (vagy milyen illatú) a fekete nadálytő, a csalánlevél, a mezei zsurló, a galagonya vagy a pásztortáska.

A gyerekek számára akkor lesz igazán szórakoztató és észrevétlen a tanulás, ha abban valamennyi érzékszervük részt vehet. A nekik szánt kertrészben, a magaságyások között ezért bőven van olyan gyógynövény is, amelyet meg lehet simogatni, szimatolni, tapogatni, morzsolgatni, sőt ízlelni.

Nem túlzás, hogy ebben a kertben minden fűszálnak története van.

A Bükkben vadon is megtermő, virágzáskor lilás füzérekkel hódító fürtös menta például első pillantásra is rokonszenvet ébreszt szerény külsejével.

Fürtös menta

Fürtös menta

De amint azt is eláruljuk, hogy ez volt Szabó Gyuri bácsi egyik legkedvesebb gyógynövénye, vagy hogy élénkítő aromája miatt frissítő italként is kedvelt (további jótékony hatásairól nem is beszélve), mindjárt másképp nézünk rá. Bohókás gyógynövényből kedves ismerős lesz.

Ugyanez történik minden gyógynövénnyel, ha a névhez “arcot” tudunk kötni.

A Gyógynövénykertben 150 gyógynövényfaj legkevesebb 21 000 példánya található, és közül nem eggyel akár ilyen közeli ismeretségbe kerülhetünk a látogatás során.

A Gyógynövénykertnek is megvan a története

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember, a Györgytea alapítója sajnos már nincs köztünk, de öröksége a Gyógynövénykertben is tovább él.

A kert első változata a kétezres évek elején nyílt meg, a 2020-ban megújult gyógynövényes kertet Gyuri bácsi munkájának folytatója, lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa álmodta meg. A hely csakhamar a látogatók kedvence lett, már több esküvőt is rendeztek itt.

A levendulától a körömvirágig és a fürtös mentáig szinte minden jól ismert gyógynövény helyet kapott kertben. Érkezzen bármikor májustól szeptemberig, biztos lehet benne, hogy épp nyílik is valamelyik. A kert minden egyes nap új arcát mutatja, ezért akkor is érdemes Bükkszentkeresztre látogatni, ha már volt nálunk.

A vendégeinket arra kérjük, hogy ittjártukkor óvják, védjék a kertet, a gyógynövények állandó pompája nekik is köszönhető.

Gyuri bácsi gyógynövénykertje panoráma kép

Tippek a látogatáshoz:

  • A Gyógynövénykertet nyitvatartási időben bejelentkezés nélkül is felkeresheti.
  • A vezetett túrákhoz előre be kell jelentkezni online az 1 napos gyógynövényismereti túrák napjain.
  • Vannak 3 napos túrák is, haladó változatban, ahol igazán elmélyedhet a család a gyógynövények botanikai jellemzőiben, gyűjtésében, felhasználásában.

Kajla útlevéllel még könnyebb eljutni hozzánk

Az általános iskola alsó tagozatos diákjainak szóló, országjárásra biztató Kajla program tényleg “lerövidíti” az utat. Nemcsak azért, mert a Gyógynövénykert egyúttal Kajla pecsételőhely is, hanem azért is, mert a Kajla útlevél felmutatásával 20% kedvezményt adunk a 4 fős családi jegy árából. A Kajla ajánlatokról itt informálódhat.

Találkozzunk a bükkszentkereszti Gyógynövénykertben!

Májusban végérvényesen beköszönt a családi kalandok szezonja, az idő közös túrázásra csábít kicsiket és nagyokat. Gyógynövényeink életében is eseménydús időszak ez, ezért a Gyógynövénykert május 6-tól szeptember végéig minden nap nyitva áll a kikapcsolódni, töltődni, tanulni vágyó családok előtt.

További praktikus tudnivalók a bükki kiránduláshoz:

Túracipőket fel, várjuk Bükkszentkereszten!