5 nélkülözhetetlen gyógynövény a népi házipatikában

Kamilla tea

Immunerősítés, emésztésjavítás, vérképzés, fertőtlenítés, idegnyugtatás, gyulladáscsökkentés. Szinte bármikor okkal nyúlhat a természetes gyógymódot, a népi hagyományt képviselő gyógynövényekhez.

De melyik az az 5 népszerű gyógynövény, amelyik mindig jó szolgálatot tesz?

Kamilla1. Kamilla – a legsokoldalúbb

Minek köszönheti hírnevét? Vitán felül a legismertebb, legsokoldalúbban használható gyógynövény, ezért első számú választás a gyógynövényes házipatikában. (Tudta, hogy régen Hungaricumnak is nevezték Európában?)

Miért van ott a helye a gyógynövényes házipatikában? Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású, de emésztés- és étvágyjavításra is alkalmas étkezések előtt. Torokgyulladásra, puffadásra, hasgörcsökre, és nátha idején is fogyasztható. És minden különösebb ok nélkül is; ha szeretjük az illatát és ízét, akár hidegen is, ízesítés nélkül. Inhalálhatunk, gargarizálhatunk is vele.

Hogyan érdemes használni a mindennapokban? Jó tudni, hogy mindig forrázással készül.

Bővebben a kamilláról


Csalán2. Csalán – a kiválóság netovábbja

Minek köszönheti hírnevét? „Valószínűleg nem tudom az összes kiváló tulajdonságát leírni” – fogalmazott a csalánról Gyuri bácsi a Javasasszony unokája című könyvében. A csalánt a vért és az egész szervezetet tisztító hatása avatja a gyógynövényes házipatika oszlopos tagjává.

Miért van ott a helye a gyógynövényes házipatikában? Vastartalma okán vérképző hatással bír, emellett emésztésjavító. A cukorbetegek is nagy hasznát vehetik, mert csökkenti a vércukorszintet.

Hogyan érdemes használni a mindennapokban? Hagyományosan májusban és októberben jön el az ideje a 6 hetes vértisztító csalánteakúrának. (Azért éppen ekkor, mert a frissen szedett csalán bír a legjobb hatással. Aki Györgytea csalánlevelet vásárol, biztos lehet benne, hogy az a megfelelő időben begyűjtött csalánból készül.) Napi egy csészével, reggel fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Apró fortély: a kúrák között is érdemes havonta, kéthetente legalább két csészével elkortyolni.

Bővebben a csalánteáról


Csipkebogyó3. Csipkebogyóhús – a C-vitamin-raktár

Minek köszönheti hírnevét? Egyértelműen fő hatóanyagának, a C-vitaminnak: 10-szer több található benne, mint a citromban, és a vadon termő növények között is ez a csúcstartó. (Pedig A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne.)

Miért van ott a helye a gyógynövényes házipatikában? Aligha lehet nemesebb cél a gyógynövények rendszeres alkalmazására, mint a megelőzés, a betegségek elkerülése. Bár a gyógynövények többsége kiválóan használható erre a célra, immunerősítő, vitaminraktárakat feltöltő hatása révén a csipkebogyó mégis kiemelkedik közülük.

Hogyan érdemes használni a mindennapokban? A náthás, megfázásos időszakban napi 2-3 csészével is kortyolhatunk ebből a savanykás, karakteres teából. A gyerekek egyik első teája lehet, 1 éves kortól már hígítva kaphatják, 3 éves kortól akár a napi vízmennyiség egy részét is kiválthatja. A csipkebogyóhúsban lévő C-vitamin könnyen elbomlik, ezért teakészítéskor nem szabad forrázni.

Bővebben a csipkebogyóhúsról


Citromfű4. Citromfű – a nyugalom bázisa

Minek köszönheti hírnevét? Főként annak, hogy az idegerősítő, nyugtató, altató teák ismert (és méltán elismert) alapanyaga.

Miért van ott a helye a gyógynövényes házipatikában? Mindannyiunknak szüksége van azokra az apró napi rituálékra, amelyek a nyugalom szigetét jelentik. Napi két csésze citromfűteával megteremthetjük ezt a vágyott pihenőt, miközben idegeinket is megnyugtattuk, és megelőztük az alvászavarokat is.

Hogyan érdemes használni a mindennapokban? Az egyik csésze ízesítés nélküli idegnyugtató gyógyteát reggel vagy délelőtt fogyasszuk, a másikat kora délután.

Bővebben a citromfűlevélről


Cickafark5. Cickafark – a női egészség védelmezője

Minek köszönheti hírnevét? Avagy hogyan kerül egy jellegzetesen „női” tea, a 2022-es év gyógynövénye a házi gyógynövénypatika kezdőszettjébe? Elég, ha annyit mondunk, hogy a cickafark gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású, és már az ókori orvosok is használták?

Miért van ott a helye a gyógynövényes házipatikában? A hölgyeket évtizedeken át elkísérheti a cickafark, mivel csökkenti a menstruációs görcsöket, de húgyúti betegségekben, rendszertelen vérzésnél és változókor idején is használható.

Hogyan érdemes használni a mindennapokban? Terhesség és szoptatás ideje alatt, valamint 12 év alatt nem ajánlott, de ezen kívül szabad a pálya. A fentieken kívül akár étvágyjavításra is fogyaszthatjuk étkezés előtt (nemtől függetlenül).

Bővebben a cickafarkról


Fontos tudnivaló: a gyógynövények nem helyettesítik az orvosi kezeléseket, gyógyszereket. Ha egészségi állapotában nem következik be javulás, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Kérdezne a Györgyteákkal kapcsolatban? 

info@gyorgytea.hu | +36 (46) 390 278 | Elérhetőség: H–P: 9:00 – 17:00

Folytassa az ismerkedést a népi házipatikával webáruházunkban!

Ajánlott termékek