Ezért jó, ha egész évben van otthon lándzsás útifű

lándzsás útifű

Bár sokan csak a meghűléses, téli időszakban gondolnak rá, mint köhögéscsillapítóra, a lándzsás útifű valójában egész évben jó szolgálatot tehet a családban. Száraz köhögés, nátha vagy allergia esetén is. Összefoglaltuk, miért hasznos, ha van otthon lándzsás útifű.

Baktériumölő, nyákoldó, köhögéscsillapító

Az útifűfélék családjába tartozó lándzsás útifű (Plantago lanceolata L.) neve a növény keskeny, lándzsahegyre emlékeztető formájú, 3-7 centiméteres leveleire utal.

Utak mentén, réteken, legelőkön, szinte bárhol találkozhatunk vele, de van, ahol termesztik is (természetesen a bükki Gyógynövénykertben is ott zöldell). A lándzsás útifüvet „útifűként” vagy „lándzsás útifűlevélként” is emlegetik, de a magas útifű, a nagy útifű vagy a réti útifű például már a gyógynövénycsalád egy-egy másik tagját jelenti.

A baktériumölő, nyálkaoldó, köptető, köhögéscsillapító és sebgyógyító képességeiről ismert „hatóanyag-koktélt” a kifejlett növény jellegzetes formájú levelei rejtik. A levelek többek között aukubint, nyálkát, polifenolokat, flavonoidokat és poliszacharidokat tartalmaznak, ezek összjátéka rejlik a sokféle kedvező hatás mögött.

A lándzsás útifű egész évben tettre kész

És nemcsak azért, mert a száraz köhögéssel, torokfájással, torok- vagy hörgőgyulladással jelentkező felső légúti fertőzés egész évben bármikor előfordulhat.

Hanem azért is, mert a lándzsás útifű abban is segíthet, hogy a száraz köhögéssel, tüsszögéssel, szemkönnyezéssel és -pirosodással járó allergiaszezont is jobb közérzettel vészeljük át.

A Györgytea Lándzsás útifüves teakeverékben (Allergia teában) az útifűlevél a fürtös menta és a mezei kakukkfű hajtásával egyesítette erejét. A teakeveréket a szezonális szénanátha mellett por- vagy állatszőr-allergia esetén is jó szívvel ajánljuk.

Mivel a hosszú távú cél az immunrendszer működésének helyreállítása, legalább egy éven át kortyolgassuk. A felnőttek napi egy csészével korlátlanul fogyaszthatják, terhesség és szoptatás idején azonban nem ajánlott. Gyuri bácsi Lándzsás útifüves teakeveréke gyerekek számára is ideális, de hígítva adjuk, és csak 6 éves kor felett.

lándzsás útifű

Száraz köhögés csillapítása otthon, akár a nátha előtt

Apró, de annál hatásosabb fortély, ha már a megfázás, nátha, az influenza legelső tüneteinél a lándzsás útifű és a kakukkfű 1:1 arányú keverékét iszogatjuk.

A torokkaparás, a torokfájás, az orrfolyás vagy a levertség szinte borítékolhatóan előrejelzi, hogy utolért bennünket egy felső légúti vírusfertőzés.

Ha az útifüves segítség időben érkezik (és immunrendszerünk is jó formában van), a fertőzés akár visszavonulót is fújhat, és enyhe formában jelentkezik. Ám ha mégis tüneteket okoz, jobban fogjuk viselni a megbetegedést, beleértve a megfázást oly gyakran kísérő, száraz köhögést is. A lándzsás útifű – kakukkfű teakeverékkel gargarizálni is érdemes.

A köhögés önmagában még nem betegség, hanem általában múló tünet, tüdőnk küzd az allergénekkel, a felső légúti fertőzés okozta váladékkal. A szűnni nem akaró, makacs, kimerítő száraz köhögéssel viszont mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A lándzsás útifűből házi szirup is készülhet

Friss útifűből akár magunk is készíthetünk száraz köhögés elleni szirupot. Igaz, hogy kissé időigényes, de annál örömtelibb foglalatosság ez, hiszen cserébe hosszú hetekig örülhetünk a házi lándzsás útifű szirupnak.

A Gyuri bácsi-féle köhögés elleni szirup receptje a következő: az 1 centiméteres darabokra vágott, alaposan megmosott útifűleveleket egy befőttesüvegbe rétegezzük, hasonló vastagságú cukorral felváltva. Folytassuk türelmesen egészen addig, míg meg nem telik az üveg. Ezután gondosan fedjük le, és hagyjuk ablakban, szobahőmérsékleten. Naponta forgassuk meg, mígnem két hét után leszűrhetővé válik a szirup. Gyerekeknek száraz köhögés ellen naponta 3 teáskanállal ajánlott.

A lándzsás útifű gyűjtése

A lándzsás útifű májustől egész nyáron át gyűjthető gyógynövény. A megfelelő időzítésen felül azonban az sem árt, ha a gyűjtésnek egy hozzáértő társaságában állunk neki. Aki pontosan tudja, milyen eszközzel és területen érdemes próbálkozni, sőt, akár azt is, hogy milyen napszak a megfelelő. A lándzsás útifű ráadásul nevéhez méltóan szinte úton-útfélen megterem, már csak ezért sem mindegy, hogy hol szakítjuk le.

Hogyan ismerhetjük fel könnyedén a lándzsás útifüvet? Hogyan bánjunk vele? A gyógynövényekkel való személyes ismerkedés felejthetetlen nyitánya lehet a bükkszerentkereszti Gyógynövénykert meglátogatása.

Gyuri bácsi legendás kertje éppen azért jött létre, hogy a gyógynövényeket ne csak hírből (a monitorról vagy kijelzőről) ismerjük, hanem a természetben is találkozzunk velük.

A lándzsás útifű tea elkészítése

A Györgytea Lándzsás útifüves teakeverék elkészítésének titka számos Györgyteáéhoz hasonlóan a forrázás. Felnőtt számára egy csapott evőkanál (3 g), gyerekeknek egy teáskanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, majd 15 perc után jöhet a szűrés. Ne használjunk hagyományos fémszűrőt, váltsuk ki papír- vagy textilszűrővel. Az ízesítést is bátran mellőzük, a tea önmagában is kellemes.

Ajánlott termékek

Lándzsás útifüves teakeverék (Allergia tea)