Őszi–téli immunerősítés

Őszi–téli immunerősítés

Közhely, de lassan tényleg újra kell értelmeznünk az évszakokat… Az idei csapadékos nyarat olykor szinte ősznek éreztük, most pedig hóharmat helyett 20 fokos reggelekre ébredhetünk. Az éghajlat-kavarodás láthatóan már a természetet is összezavarja: a virágzó almafákon tavaszi trillákat fújnak a cinegék… Pedig a nyár aktív időszakát követően mindenkinek szüksége lenne pihenésre, elcsendesülésre, az évszakok felborult rendje ráadásul különös kihívások elé állítja szervezetünket.

Sorozatban ez már a sokadik enyhe ősz és tél, nagyon sok olyan kártevő és kórokozó szaporodott el, melyeket amúgy egy rendes tél bizony alaposan megritkítana. Ez a helyzet a növényvilág mellett bennünket, embereket is egyre inkább próbára tesz, fokozottan érdemes tehát az őszi immunerősítésre odafigyelni!

Az immunerősítés talán egyik legegyszerűbb, mégis igen hatékony módja a különféle gyógynövényekből összeállított teakeverékek fogyasztása. Bár immunerősítő teakeverékekhez ma már szinte bármelyik üzletben hozzáférhetünk, a legjobb mégis, ha magunk gyűjtötte növényekből állítjuk össze és készítjük el a szervezetünk egyediségéhez és ízlésünkhöz leginkább illeszkedő teakeveréket.
Ha a nyár során gondoskodtunk róla, itt az ideje, hogy a gondosan szárított gyógynövényeket használni kezdjük! A keverékeket úgy állítsuk össze, hogy azok saját szervezetünk állapotának megfelelőek legyenek, de semmiképpen ne hagyjuk ki a jó ízt biztosító kiegészítő növényeket sem! Amennyiben okosan és szakszerűen gondolkodunk, egy keverékbe 4-6-féle növénynél nem szükséges többet beletennünk.

Mindannyiunk szervezete egyedi, ezért mindenki számára összeállítható egy „saját” teakeverék. Van azonban néhány olyan gyógynövény, amely kifejezetten alkalmas ilyen immunerősítő összeállítására.

A gyógynövénykertünk fölé magasodó Kis-Dél tető oldalát is vastag párnákban borítja a kakukkfű, melyet balzsamozószerek összetevőjeként már a régi egyiptomiak is használtak. A talajon elterülő, nyár elejétől gyűjthető gyógynövényt egyebek mellett a légzőszervi megbetegedések elkerülése vagy gyógyítása érdekében is használhatjuk. Erős hatású, óvatosan bánjunk vele!
A mészkőszirtek alatt húzódó bükki mezőkön mindenütt találkozhatunk a zsályával is, amely nem csupán kiváló fűszer, de a felső légutak és a szájüreg egyik leghatékonyabb gyógyítója is. Keserű íze miatt érdemes mellé ízjavító növényeket is keverni. Figyelem: kisgyermekek, várandós édesanyák kerüljék!
A Bükk nedvesebb területein gyakran találkozhatunk a különféle mentafajokkal, melyeket Gyuri bácsi is szívesen használt. A kellemes ízű gyógynövény fertőtlenítő hatása mellett intenzív illatú illóolajának köszönhetően az orr- és arcüreget is hatékonyan képes tisztítani.
A keserűbb, vagy valami oknál fogva kellemetlen ízű teakeverékek ízesítésére sokféle gyógynövényt használhatunk. Ilyen a mostanában érő csipkebogyó, de a nyári időszakban gyűjtött akácvirág, hársfavirág, vagy éppen a bodza virágzata és a citromfű is, melyek kellemes ízviláguk mellett jelentős immunerősítő hatással is bírnak.

Immunerősítésre a különféle méhészeti termékeket is használhatjuk. A propolisz, a virágpor, a méhkenyér mind hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségünket a hűvösebb évszakokban is megőrizzük.

Nagyon fontos, hogy az aktív mozgással ősszel–télen se hagyjunk fel! A friss levegő és a mozgás elengedhetetlenül szükséges egészségünk megőrzéséhez! Szeressük az őszt és a telet, használjuk ki az ezen évszakok adta lehetőségeket: túrázzunk, szánkózzunk, szaunázzunk. A metszően friss téli levegőn történt hólapátolást követően pedig a befűtött cserépkályha mellett sose hagyjuk ki az ízes-fűszeres forralt bort!

DrPottyondy Ákos

Ajánlott termékek