Megkérdeztük a Györgyteásokat, melyik a legszebb gyógynövény?

Lehet vajon a gyógynövényeket pusztán a szépségük alapján rangsorolni? Erre a szinte képtelen feladatra vállalkoztunk, amikor megkértük a Györgytea Facebook-oldalának követőit, mondják meg ők válogatott fotóink alapján, szerintük melyik a legszebb gyógynövény.

Aligha meglepő, de nem tudtunk egyértelmű győztest hirdetni. Az viszont még bizonyosabb lett, hogy a szépség a gyógynövényeknél is belülről fakad, a Györgyteák növényeit a gyógyító erejük szépíti meg.

Kövirózsa

Kövirózsa

Alighanem a legszebb virágos gyógynövények

Döntőseink között szerepelt a rózsaszínben pompázó kasvirág, a halványlila levendula, a szelíd, fehér virágzatú kamilla, az élénksárga, feltűnő körömvirág, a csöppnyi, de annál karakteresebb kövirózsa, a bohókás fürtös menta, a komoly orvosi zsálya, a még komolyabb fekete nadálytő, az aranysárga apróbojtorján és a már-már ibolyakék mezei kakukkfű.

Megannyi szín, árnyalat és illat, változatos formák levélben, szárban, virágban. A szerény kamillától kezdve a sztárként tündöklő apróbojtorjánig mindenféle megjelenés. Némelyik növénynek még a neve is költői szépségű (lehet előnytelen külsejű egy kövirózsa?).

Van, amelyik a Bükkben is megterem, míg mások nálunk csak kertben fordulnak elő, mint a kasvirág, melynek őshazája Dél-Amerika. Nincs két egyforma virágos gyógynövény, de mégis van, ami közös bennük.

ide érdemes betenni galériaként azokat a képeket, amelyek a Facebookon is szerepeltek

„Egyik szebb, mint a másik”, „mindegyik ugyanolyan szép és hasznos”, „mindegyik csodaszép”, „érzem az illatát mindegyiknek” – lelkendeztek a követőink, és a legtöbben nem választottak ki egyetlen gyógynövényt, amelyik szebb lenne, mint a többi.

„A Györgytea Legszebb Gyógynövénye 2023” címet így büszkén (és megosztva) birtokolhatja a kasvirág, a levendula, a kamilla, a körömvirág, a kövirózsa, a fürtös menta, az orvosi nadálytő, a sárga apróbojtorján és a mezei kakukkfű is.

Bizonyára egyetért velünk, hogy az összes olyan gyógynövény is megérdemli az elismerést, amely nem szerepel a facebookos válogatásban, de a Györgyteákban annál inkább.

Körömvirág

Körömvirág

A szépség a gyógynövényeknél is belülről fakad

„Mindegyik ugyanolyan szép és hasznos”, írta a kedves Györgytea-rajongó, és ennél pontosabban aligha lehet megfogalmazni, hogy mi az, ami megszépíti a gyógynövényeket.

A kívülről láthatatatlan gyógyító erő az, amitől már akkor elámulunk, ha csak rágondolunk a szerény kamillára, a visszafogott körömvirágra vagy a sziklakertek kövirózsáira.

A virággal azért sem lehet azonosítani a kedvenc növényeinket, mert csak egy részüknek gyűjtjük a virágzatát. Ilyen például a kamilla, a körömvirág és a levendula.

Levendula

Levendula

Sok olyan gyógynövény van, ahol az értékes hatóanyagokat a hajtás, a termés vagy a gyökér rejti. A kakukkfűnek például a leveles hajtásait gyűjtjük, a csipkebogyónak a piros, kemény termésében rejlik a legendásan sok C-vitamin.

A virágzat szépsége ráadásul igen illékony és sérülékeny is.

Csak az ép és szennyeződésektől mentes virágokat érdemes begyűjteni (vagy ránk bízni és Györgyteát választani), hiszen a gyógytea formájában a növényt el akarjuk fogyasztani. Még az is sokat számít, hogy a termőterület milyen távol van az autóutaktól vagy a gyáraktól.

Mezei kakukkfű

Tudta, hogy a virágok begyűjtésére a napsütéses időjárás, a nappali időszak az ideális?

Nemcsak azért, hogy tisztán lássuk, mivel is van dolgunk, bár a gyógynövényismeret sosem árt. Az ok nem más, mint hogy a virágok napsütésben nyílnak ki teljesen. De ahhoz is kell némi botanikai jártasság, hogy felismerjük, mikor pompázik teljes szépségében egy virág. A fürtös menta virágos hajtását például teljes virágzásban gyűjtjük.

A gyógynövények gyűjtésének szabályairól itt és itt olvashat bővebben weboldalunkon.

Kövirózsa

Kövirózsa

Ismerkedjen tovább a gyógynövényekkel

Facebook-oldalunkon is segítünk abban, hogy jobban megismerje, milyenek és mire jók a gyógynövények.

Itt mindig hírt kaphat az aktualitásokról, akcióról, azokról az ajánlatokról, melyekre érdemes lecsapni. Rendszeresen bemutatjuk a hónap kedvenc gyógynövényét, de nem ritkák az élő bejelentkezések és a videók sem, amelyekben Lopes-Szabó Zsuzsa osztja meg tanácsait.

Várjuk a Facebookon is!

Kamilla

Kamilla