Mibe töltsük, miből igyuk a gyógyteát? A fémtermosz sem kizárt!

Vajon csak otthon, kedvenc csészénkből kortyolhatjuk a Györgyteákat? Korántsem! A gyógyteák többsége (nem mindegyik) napi egy-három csészével is iható, ezért érthető a vágy, hogy bárhová magunkkal vigyük őket. Akár fémtermoszban is.

Gyógyteák, amelyeket a legkedvesebb bögrénkből fogyasszunk

A gyógyteák készítésekor az egyik leggyakoribb kérdés, hogy „bármikor ihatom, vagy meg kell várnom az alkalmas időpontot?”

Teája válogatja, de általában elmondhatjuk, hogy a gyógyteák éhgyomorra, étkezés után három órával hasznosulnak leginkább.

Vannak kivételek, amelyek csak erősítik a szabályt:

  • Ha az étvágyunkat szeretnénk javítani a megfelelő gyógyteával, akkor épp hogy étkezés előtt ideális teázni.
  • Az Aranyvesszős teakeveréket „ebéd utáni teának” is nevezzük: az összetevők emésztést serkentő hatása miatt puffadás, teltségérzet esetén étkezés után kell élni vele.
  • A székrekedés elleni hashajtó hatású teákat este, lefekvés előtt ajánlott inni (megtámogatva a napközbeni rostgazdag étkezéssel és a testmozgással).
  • A nyugtató, altató teakeverék ideje is napnyugta után jön el, hiszen a gondtalan éjszakai pihenést segíti elő.

Ezeket a Györgyteákat a legjobb kedvenc bögrénkből fogyasztani, annál az egyszerű oknál fogva, hogy így kellemes megszokássá, rituálévá válhat a teázás. Bögrénket megpillantva azonnal tudjuk, újra eljött a Györgytea ideje.

Ha az elkészítés során üveg-, kerámia- vagy porcelánbögrét használunk, kivédhetjük a fémeszközök kockázatait is, hogy miért, arról mindjárt szót ejtünk.

Az élvezeti teák gyönyöre nincs napszakhoz kötve

Az élvezeti teák a színtiszta szabadságról szólnak. Abban a napszakban (sőt, évszakban) idézzük fel velük Az erdő csendjét, a Bükk varázslatos hangulatát, a nyár ízeit vagy a tél jellegzetes ízvilágát, amikor csak szeretnénk.

Egy forró nyári napon például aligha van ital, amely oly jólesne, mint a behűtött, üdítő Nyári tea. Jégkockával, esetleg kevés mézzel megbolondítva még fenségesebb. Nemcsak a teraszon, a kertben, de útközben, munkahelyen, strandon vagy kiránduláskor, bárhol, bármikor élhetünk vele – már ha van nálunk egy bögrével.

De mibe tölthetjük kedvenc élvezeti teánkat? Hogyan vigyük magunkkal?

Akár fémtermoszban is szállíthatjuk, igaz, nem mindegy, hogy milyenben.

A fémek és a gyógynövények ugyanis nem ápolnak jó barátságot, erről már írtunk blogunkban. A teakészítéshez használt fémeszközökből kioldódó ionok reakcióba léphetnek a gyógynövények egyes összetevőivel, és ez nemcsak az ízt, hanem az elvárt hatást is károsan befolyásolja.

A gyógyteák készítésekor ezért jobb, ha mellőzzük a fémből készült eszközöket, a hagyományos szűrőt és a kiskanalat, pláne a fémedényeket. Helyette válasszunk üveg- vagy porcelánedényt, klórmentes papír teafiltert, esetleg háncs- vagy műanyag szűrőt.

A kész teát már bátran tölthetjük fémtermoszba, de ügyeljünk rá, hogy a belsejének rozsdamentes acél legyen az alapanyaga. Az ilyen termoszok (és bögrék) nem veszélyeztetik sem az ízt, sem a hatást, nem mellesleg jól tartják a hőt is.

Még egy aranyszabály, amelyre itt különösen illik figyelni: bármely gyógytea frissen a leghatékonyabb. A fémtermoszban magunkkal vitt gyógyteát még aznap fogyasszuk el, hosszasan ne tartogassuk. (Szerencsére olyan finom, hogy ez a kérdés magától megoldódik.) Az otthoni hűtőben tárolt gyógyteára is ugyanez vonatkozik, amilyen hamar csak tudjuk, igyuk meg. Ügyes trükk, ha előző este elkészítjük az élvezeti gyógyteát, hűtőbe tesszük, és másnap rögtön kéznél lesz a termoszba tölthető, hűs változat.

Az igazi praktikum, a filteres gyógytea

Bár a szálas Györgytea elkészítése sem bonyolult, mégiscsak valódi kis szertartás. Teafüvet kell méricskélni, majd a javallatnak megfelelően forrázni, főzni, hideg vízben áztatni.

A dolgos hétköznapokon olykor sokkal egyszerűbb filteres teát használni, hiszen ezt nem kell porciózni, szállításhoz külön csomagolni. Csak beletesszük a filtert egy bögrébe, és attól függően, hogy mennyi várakozást ír elő az elkészítési javaslat, csakhamar fogyaszthatjuk is.

Remek példa erre a filteres Diabess-Györgytea teakeverék, amellyel a cukorbeteg Györgyteások életét tesszük egyszerűbbé. A diéta, a testmozgás és a vércukormérés épp elég teendőt ad, miért ne lehetne a teakészítés a lehető legegyszerűbb?

A filteres teákat abból fogyasztjuk, amiből csak szeretnénk, legyen az munkahelyi bögrénk, netán egy szállodai csésze utazáskor.

Foglaljuk össze, miből érdemes inni a Györgyteákat!

  • Azokat a gyógyteákat, amelyek fogyasztása egy napszakhoz (vagy „csak” éhgyomorhoz) kötődik, kedvenc otthoni kerámia-, porcelán- vagy üvegcsészénkből kortyolhatjuk.
  • Az élvezeti teákat rozsdamentes acél belsejű fémtermoszban is magunkkal vihetjük. (Ez a többi gyógytea esetében sem kizárt, de tartsuk észben, hogy frissen hatékonyak.)
  • A bárhol előkapható filteres Györgyteákkal minden teázás egy csészényi szabadságot jelent.

Ajánlott termékek

Termosz LED-kijelzős hőmérővel
Györgytea üvegszűrős csésze
Papír teafilter (17 db)