Gyógynövény karácsonyra: Herbamix válogatás a Györgyteától

Herbamix karácsonyi válogatás

A Herbamix válogatás a Györgytea egyik büszkesége. A csodaszép papírdoboz, amelynek limitált karácsonyi ajándékkiadása is létezik, 8 olyan gyógynövényt rejt magában, amelyek Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember kedvencei közé tartoztak. Miért remek ötlet a gyógynövény ajándékba, akár saját magunknak is?

Ezért olyan szerethető a Herbamix gyógynövénytár

Mert a szemrevaló papírdoboz ősi tudást rejt magában.

A gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel kapcsolatos tudás receptek formájában hagyományozódott egyik nemzedékről a másikra. A magyar népi gyógyászat öröksége a sámánok, javasasszonyok, füvesemberek, csontkovácsok tapasztalatából adódott össze. Szabó Gyuri bácsi is a nagymamájától, a falu javasasszonyától szerezte a tudást, aki szintén az anyjától, a nagyanyjától örökölte.

“Ez a fajta örökség már kipusztulófélben van”, mondta nem egyszer Gyuri bácsi, akinek épp ezért volt az a küldetése, hogy ezen változtasson. “Sajnos egyre kevesebben vagyunk, akik még emlékezünk és hozzá is adunk ehhez a tudáshoz a magunk tapasztalatából. Mi vagyunk az utolsó láncszem.” – írta a Javasasszony unokája című könyvében.

A Herbamix válogatás és a Herbamix karácsonyi limitált válogatás is azt tanúsítja, hogy ez szerencsére már nem így van. Nem mi vagyunk az utolsó láncszem. Az álom valóra vált, a tudás tovább hagyományozódik – akár e szépséges gyógynövénytár formájában is.

Herbamix karácsonyi válogatás

Mert Szabó Gyuri bácsi 8 kedvenc gyógynövényét szedtük csokorba.

Miért voltak oly kedvesek a szívének ezek a gyógynövények?

Egyrészt azért, mert a bükki természet páratlan gazdagságát, szépségét idézik, ahol annyira szeretett sétálni, túrázni, gyógynövényt gyűjteni. A bükki klíma egyedülálló, különösen Bükkszentkereszté, ahol a Györgytea gyógynövénykertje is található. A vidék gyógynövényeit az átlagosnál több napsütéses óra érleli, ezért nagy mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat. A Györgyteák alapanyagául szolgáló gyógynövények ma is a bükki erdőkről, rétekről származnak.

Másrészt azért, mert ezek azok a gyógynövények, melyeket Gyuri bácsi különösen fontosnak tartott az egészség megóvására, a betegségek megelőzésére, az immunrendszer erősítésére. És az olyan kisebb bajok kúrálására is, mint például a nátha, a meghűlés – még mielőtt pirulákhoz nyúlnánk.

  • A csipkebogyó enyhe vízhajtó hatású, továbbá legendásan gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban.
  • A galagonya stresszoldó, a szív és az erek védelmezője, nyugtatója, az időskori szívbetegségek elkerülésére ajánlja a népi gyógyászat.
  • A bodzavirág ideje a nátha, a meghűlés idején jön el, mivel felgyorsítja a gyógyulást, de emésztést elősegítő, köhögést csillapító hatással is bír.
  • A szurokfű ugyancsak köhögés, illetve hörgő- és hangszálgyulladás esetén nyújt természetes segítséget.
  • A fürtös menta sem nélkülözhető a náthaszezonban, és akár külsőleg is használható inhalálásra orrdugulásnál, hörgőgyulladásnál.
  • A mezei kakukkfű fertőtlenít, erősíti az immunrendszert, de nyálkaoldó, köptető hatása is van.
  • Az erdei szederlevél többek között az immunrendszer erősítésében jeleskedik, de az ízületi betegségekre és cukorbetegségre is ajánlott.

 

Mert a bükki erdők, mezők egy illatos darabját teheti a konyhapolcra.

Bár a gyógynövények nemcsak hasznosak, hanem szépek is (különösen azok, amelyeket látványos virágzattal áldott meg a természet), de nehéz őket biztonsággal felismerni, még a szakavatott szem számára is.

A piros csipkebogyó például a ritka kivételek közé tartozik, már csak azért is, mert a termését gyűjtjük. De a bodza apró, sárgásfehér virága vagy a fürtös menta virágos hajtása már jóval visszafogottabb külsővel rendelkezik.

A kosarakba, dobozokba, vászonzsákba gyűjtött, majd bükkszentkereszti padlásokon szárított gyógynövények zsákokba kerülnek. A gyűjtés, vágás és a szárítás után előálló szálas gyógyteák végül alig különböznek egymástól látványban.

Ehhez az is hozzájárul, hogy száradás közben a növényi részek szép lassan összetöpörödnek, jócskán veszítenek az eredeti súlyukból és kinézetükből is. Igaz, a jellegzetes illatuk többnyire ekkor is elárulja őket.

A Herbamix válogatás és a Herbamix karácsonyi limitált válogatás csinos csomagolása azonban szálas tea formájában is kézzelfoghatóvá, egyéniséggé teszi ezt a 8 gyógynövényt. Varázsolja a bükki természetet a Herbamix gyógynövénytárral szerettei otthonába!

Ajánlott termékek

Herbamix karácsonyi limitált kiadás